Hram zabranjenih knjiga

Objavljeno 11.1.2019.

Na početku nove 2019. godine promičući i nadalje slobodan pristup informacijama i slobodu izražavanja, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu svoje korisnike podsjeća na repliku grčkoga hrama Partenona koja je izgrađena je od 100 000 primjeraka zabranjenih knjiga prema konceptu argentinske umjetnice Marte Minujin u njemačkome gradu Kasselu.
Umjetnica je uz pomoć studenata sa Sveučilišta u Kasselu sastavila popis knjiga koji su u različitim zemljama bile zabranjivane, a nakon toga zatražila pomoć javnosti u obliku donacije knjiga s popisa. Knjige su darovali pojedinci i različite ustanove, a knjige su prikupljane i na Sajmu knjiga u Frankfurtu 2016. godine.

Knjižni je hram izgrađen je po uzoru na Partenon izgrađen na atenskoj akropoli između 447. i 438. pr. Kr., posvećen grčkoj božici Ateni. Služio je kao riznica, a stari Grci smatrali su ga simbolom pobjede nad Perzijancima.

Instalacija hrama zabranjenih knjiga bila je izgrađena kao dio umjetničke izložbe Documenta 14 koja se održavala od 8. travnja do 17. rujna godine 2017. godine, a svrha joj je bila potaknuti raspravu o temi cenzure.

100,000 Banned Books Have Been Formed Into a 'Parthenon of Books'

Have you ever seen the Parthenon like this? http://archdg.co/rf9Kmch (Video via Condé Nast Traveler)

Objavljuje Architectural Digest u Utorak, 18. srpnja 2017.