Hoteli knjižnice i kafići knjižare

Objavljeno 29.8.2019.

Budući da je čitanje kao razonoda oduvijek bilo popularno tijekom ljetnih mjeseci, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u zadnjem tjednu kolovoza podsjeća na primjere koji sjedinjuju hotele i knjižnice, odnosno kafiće i knjižare, povezujući tako ljubitelje knjiga, čitanja i knjižnica, turiste i dr., među kojima treba istaknuti portugalski hotel The Literary Man te japanski lanac hostela Book and Bed.

Portal Huffington Post objavio je članke o ustanovama koje svojim posjetiteljima nude mnogo više od uobičajena kratkotrajnoga smještaja – riječ je o hotelu The Literary Man u gradu Obidosu u Portugalu te lancu hostelu Book and Bed, od kojih se najviše ističe onaj u gradu Tokiju u Japanu. Zanimljiv primjer združivanja knjižnica i knjižara s kafićima širom svijeta dostupan je i u videozapisu.

Hotel The Literary Man jedinstven je spoj hotela i knjižnice u kojem je gotovo svaki zid ispunjen policama knjiga o raznovrsnim temama. Korisnicima su dostupne svjetske uspješnice, knjige za djecu, kuharice, kao i knjige iz područja prirodnih i tehničkih znanosti. Ukupan se fond knjiga redovito mijenja jer je građu moguće posuditi, kupiti ili darovati te on iznosi između 45 i 50 tisuća primjeraka. Osim u sobi i dvorištu hotela, korisnicima je za čitanje dostupan i prostran salon-čitaonica.

Japanski se hostel Book and Bed u Tokiju ne predstavlja kao hostel, već kao knjižara u kojoj je moguće noćiti. Cijeli je prostor osmišljen kao velika prostorija s policama knjiga iza kojih se nalaze jedinstveni kreveti te hostel posjetiteljima pruža iskustvo jedinstvenoga noćenja uz knjige iz fonda od više od tri tisuće knjiga.