Gostovanje izložbe „Hrvatska pisana baština u nastavi hrvatskoga jezika i povijesti od srednjeg vijeka do 19. stoljeća“ na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Rijeci

Objavljeno 10.6.2023.

Izložba Hrvatska pisana baština u nastavi hrvatskoga jezika i povijesti od srednjeg vijeka do 19. stoljeća  gostovat će od 10. lipnja do 10. listopada 2023. godine na Odsjeku za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Nakon Rijeke bit će postavljena u Gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić Karlovac.

Izložba je prethodne godine od 2. do 12. studenoga, u sklopu Mjeseca hrvatske knjige, bila postavljena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, koja je i ujedno njezin pokretač i organizator. Do kraja 2022. godine gostovala je u Gimnaziji Sesvete te na Katedri za metodike na Učiteljskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Početkom 2023. godine preselila se u Ekonomsku školu Mije Mirkovića u Rijeci te nakon toga u Istru, tamošnju Srednju školu Mate Blažine Labin.

Njezino sljedeće odredište bila je I. osnovna škola Bjelovar, a potom, prije Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar.

Izložba predstavlja djela iz fonda Zbirke rukopisa i starih knjiga NSK, a koja su dio nastavnih programa hrvatskoga jezika i povijesti. Izabrana su djela na 17 izložbenih panoa predstavljena kroz književnopovijesna razdoblja od srednjega vijeka do 19. stoljeća, a zaseban dio izložbe posvećen je povijesti hrvatskoga jezikoslovlja.

Autorica je izložbe Kristina Judaš, djelatnica Zbirke rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a uz nju su i autorice tekstova na izložbenim panoima Iva Perinić i Karolina Tumbas, također djelatnice iz Zbirke.

Izložba Hrvatska pisana baština u nastavi hrvatskoga jezika i povijesti od srednjeg vijeka do 19. stoljeća organizirana je uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.