Google dobio bitku za digitalizaciju

Objavljeno 21.11.2013.

Dana 14. studenoga 2013. godine širom svijeta odjeknula je vijest koja će utjecati na cjelokupni digitalni svijet  ̶  sudac američkoga saveznog okružnog suda u New Yorku Denny Chin donio je presudu u korist Googlea. Odbačena je tužba koju je u ime američkih autora i nakladnika 2005. godine podigla američka Autorska komora zbog kršenja autorskih prava u projektu masovne digitalizacije knjiga Google Books. Projektom je javnosti na korištenje tijekom deset godina trebalo biti ponuđeno 32 milijuna digitaliziranih knjiga  iz velikih svjetskih knjižnica, a do travnja ove godine digitalizirano je više od 30 milijuna djela.

Godine 2004. Google je započeo sa skeniranjem knjiga iz pet najvećih svjetskih knjižnica – knjižnica američkih sveučilišta Michigan, Stanford, Harvard, Knjižnica grada New Yorka te knjižnice sveučilišta u Oxfordu – i njihovim uključivanjem u svoju internetsku bazu podataka za pretraživanje, uslijed čega je već sljedeće godine Autorska komora podigla sudsku tužbu pozivajući se na masovno kršenje autorskih prava.

Otad do danas ovaj je sudski postupak prošao kroz nekoliko burnih faza, tijekom kojih se na različite načine pokušavalo postići nagodbu između Googlea, autora i nakladnika. Tako su se sve tri strane, pri čem su autori i nakladnici nastupili udruženo, 2008. godine nagodile da će Google uplatiti 125 milijuna dolara u fond iz kojega bi se nadoknadila prava autora čija će djela biti dostupna u Googleovoj internetskoj knjižnici. Ovom je nagodbom također određeno koliki je opseg knjige koji Google smije učiniti dostupnim za pretraživanje. Međutim, nakon što je sud odbacio ovu nagodbu 2011. uz obrazloženje da bi njezinim prihvaćanjem Google dobio  monopol u digitalizaciji knjiga, nakladnici su u listopadu 2012. godine ostvarili zasebnu nagodbu s Googleom. Pojedinosti vezane za novčani dio te nagodbe do sada nisu objavljene.

Google, koji je svo to vrijeme isticao kako se ovim projektom ne narušavaju prava autora jer on omogućuje takozvanu pravičnu uporabu pružanjem pristupa tek dijelovima tekstova autorskih djela, prije nešto više od godinu dana podnio je prijedlog u kojem brani zakonitost svojega projekta dodatno naglašavajući samo djelomičnu dostupnost knjiga i nužnost kupnje ili knjižnične posudbe knjiga za sve one koji ih žele pročitati u cijelosti.

Konačno odbacivanje tužbe Autorske komore 14. studenoga 2013. neosporna je pobjeda za Google. U svojoj odluci sudac Chin potvrdio je kako se Google Books ne može koristiti za neovlašteno kopiranje knjiga te naglasio značajne koristi za cjelokupnu zajednicu koje proizlaze iz tog projekta, kao i činjenicu da Google Books može biti od koristi i autorima i nakladnicima vodeći povećanju čitateljske publike te na taj način otvaranju novih izvora prihoda.

Međutim, ova pobjeda predstavlja puno više. Prema mišljenju istaknutih stručnjaka američkih znanstvenih knjižnica i knjižničarskih društava ovakav će rasplet znanstvenicima i istraživačima učiniti dostupnim još veću količinu izvora te na taj način unaprijediti učenje i razvoj znanosti. Chin je istaknuo knjižnice kao skupinu koja od ovoga projekta može imati posebnu korist s obzirom na to da knjižničarima pomaže pri određivanju i pronalaženju izvora, poboljšava postupak međuknjižnične posudbe te olakšava provjeru citiranosti. Osim što će uslijed ove odluke razne ustanove još spremnije digitalizirati svoju građu i omogućivati joj pristup preko interneta, knjižnice će moći koristiti još veći broj alata kojima će moći pružiti internetski pristup svojoj građi.

Slična odluka donesena je i u sudskome postupku Autorske komore protiv digitalne knjižnice HathiTrust. Obje odluke nesumnjivo predstavljaju veliku pobjedu za sve koji nastoje još čvršće afirmirati načela pravične uporabe svih vrsta autorskih djela i opće dostupnosti informacija, koja knjižnice posebno gorljivo zagovaraju.