„Godina Rembrandta i Zlatnoga doba Nizozemske Republike“ u Kraljevini Nizozemskoj

Objavljeno 26.7.2019.

Kraljevina Nizozemska 2019. godine obilježava 350. obljetnicu smrti baroknoga slikara Rembrandta Harmenszoona van Rijna. Proglasivši 2019. godinu kao Godinu Rembrandta i Zlatnoga doba Nizozemske Republike, Nizozemska turistička zajednica u osam će nizozemskih gradova i drugim europskim središtima predstaviti radove proslavljena majstora te cikluse radova posvećenih umjetnicima toga plodnog razdoblja.

Svestrani nizozemski slikar i bakropisac Rembrandt Harmenszoon van Rijn rođen je u Leidenu 15. srpnja 1606. godine te se smatra najznačajnijim i najsvestranijim umjetnikom u nizozemskoj umjetnosti 17. stoljeća. Kao slikar i grafičar otkrio je i utvrdio tehnikom kjaroskura najsuptilnije nijanse i prijelaze između polusvjetla i polutame. Njegov opus sadrži gotovo 700 ulja na platnu, 300 bakropisa i 1800 crteža perom. Rembrandtov majstorski opus u srodnosti je s vremenom kada Nizozemska doživljava veliki društveni, kulturni i ekonomski razvoj koji je poznat kao Zlatno doba Nizozemske Republike (Gouden Eeuw). Iako je Rembrandt za života stekao veliku slavu i bogatstvo te postao učiteljem mnogim umjetnicima, zapao je u novčane probleme te umro u siromaštvu u Amsterdamu 4. listopada 1669. godine.

Od bitnih baštinskih ustanova koje 2019. godine u spomen na Rembrandta slave njegovu ostavštinu, posebno se ističe Muzej umjetnina u Amsterdamu Rijksmuseum koji sadrži najveći broj majstorovih djela i gdje će se u kolovozu 2019. u suradnji sa španjolskim nacionalnim muzejom Prado otvoriti izložba Rembrandt-Velázquez koja će usporedno istraživati život i rad obaju majstora u povezanosti sa španjolsko-nizozemskim oružanim sukobima te zlatnim dobom Španjolske i Nizozemske. U lipnju 2019. godine u Muzeju je i zatvorena retrospektivna izložba posvećena Rembrandtu koja je obuhvatila 22 slike, 60 crteža i više od 300 grafika iz muzejskoga fonda te je zatvaranjem u izložbenim prostorijama započela restauracija Noćne straže, jednoga od umjetnikovih najpoznatijih djela, koje će posjetitelji moći gledati uživo ili prijenosom na mrežnim stranicama Muzeja.

Osim slavljenja Rembrandtova opusa, jedan je od ciljeva manifestacije i smještanje majstorove ostavštine u suvremeni kontekst. U ljetnim mjesecima 2019. godine sve će baštinske ustanove koje budu sudjelovale predstaviti radove koje su tijekom godine izradili njihovi posjetitelji i korisnici, a nadahnuti su Rembrandtovim autoportretima, uz napomenu kako je riječ o jednome od najranijih podupiratelja selfieja – trajno majstorovo nadahnuće bio je njegov vlastiti lik te je u ulju i bakropisu izradio otprilike 100 autoportreta koji pokazuju sve etape njegova slikarskog razvoja i sazrijevanja. Slično trendovima povezivanja na društvenim mrežama Rembrandtov muzej organizirat će tri izložbe u ciklusu Rembrandtova društvena mreža koje će sagledati širenje kruga poznanika majstora i njegovih učenika kroz povijesni presjek njihova kreativnog izražaja.

U Grafičkoj zbirci Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, uz dva izvorna bakropisa, nalaze se i 46 faksimila Rembrandtovih izvornih grafičkih listova. Faksimili pripadaju prvim serijama faksimilnih grafičkih listova koje dvadesetih godina prošloga stoljeća izdaje poznata izdavačka kuća Amsler & Ruthard Reichdruckerei u Berlinu, a dostupni su i u sklopu portala Digitalne zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Više o manifestaciji i programima.

Rembrandt & The Golden Age

Just in as we are excited to share that Princess Beatrix of Het Koninklijk Huis will open the Year of Rembrandt & The Golden Age next year January in the Mauritshuis! Will you be visiting Holland to visit next years event? Read more about Rembrandt & The Golden Age here: https://goo.gl/DV8PhJ

Objavljuje Visit Holland u Utorak, 18. prosinca 2018.