Glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu na 33. sastanku CENL-a

Objavljeno 5.6.2019.

Glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić sudjelovala je na 33. općem godišnjem sastanku Konferencije ravnatelja europskih nacionalnih knjižnica (Conference of European National Librarians – CENL) održanome 3. i 4. lipnja 2019. godine u organizaciji Norveške nacionalne knjižnice u Mo i Ranu.

Na sastanku se raspravljalo o godišnjem izvješću CENL-a, izvješću radnih grupa te su predstavljeni planovi djelatnosti za tekuću i 2020. godinu. U sklopu sastanka održano je nekoliko panel rasprava i predavanja o temama uključivanja različitosti u nacionalnim knjižnicama, uloge knjižnica u okruženju velikih podataka, budućnosti knjižnica u svezi s primjenom umjetne inteligencije i dr.

CENL je zaklada koja okuplja ravnatelje nacionalnih knjižnica iz zemalja članica Europske unije i Vijeća Europe te trenutačno broji 49 članova iz 46 europskih zemalja. Svrha je zaklade jačanje suradnje te promicanje uloge i zanimanja europskih nacionalnih knjižnica koje čuvaju vrijednu kulturnu baštinu.