Glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu sudjelovala na sastanku Izvršnoga odbora CENL-a

Objavljeno 26.1.2023.

Glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prof. dr. sc. Ivanka Stričević sudjelovala je 23. siječnja 2023. godine u Parizu na sastanku Izvršnoga odbora CENL-a (Konferencija ravnatelja europskih nacionalnih knjižnica (Conference of European National Librarians – CENL)).

Na sastanku su dogovarani planovi za budućnost, financijski oblici poslovanja CENL-a te organizacija godišnjega sastanka koji će se u lipnju održati u Parizu. U svijetu stalnih promjena, potrebne su nove ideje i brza prilagodba nacionalnih knjižnica koje su istodobno čuvarice baštine i tradicije kao i središnje točke razvoja i promidžbe novih ideja i standarda u svojim zemljama i šire.

CENL je 2021. godine proveo izbore za Izvršni odbor, a u članstvo je izabrana i glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prof. dr. sc. Ivanka Stričević. CENL je mreža koja okuplja ravnatelje nacionalnih knjižnica Europe i broji 49 članova iz 45 europskih zemalja. Svrha joj je jačati suradnju te promicati djelovanje europskih nacionalnih knjižnica koje čuvaju i čine dostupnom vrijednu kulturnu baštinu.

U Izvršni su odbor na mandat od tri godine, osim glavne ravnateljice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, izabrani i Frank Scholze (Njemačka nacionalna knjižnica – predsjednik), Janne Andresoo (Nacionalna knjižnica Estonije – potpredsjednica), Karin Grönvall (Nacionalna knjižnica Švedske – blagajnica) i ostali članovi: Vadim Duda (Ruska državna knjižnica (Moskva)), Laurence Engel (Nacionalna knjižnica Francuske), Sara Lammens (Kraljevska knjižnica Belgije) i Hans Petschar (Austrijska nacionalna knjižnica). Novi Izvršni odbor započeo je s radom nakon godišnjega sastanka CENL-a u studenome 2021. godine.

Zastupljenost Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u Izvršnome odboru CENL-a osnažit će njezin položaj među nacionalnim knjižnicama Europe i ojačati mogućnosti suradnje u sklopu CENL-a kao i s drugim knjižnicama i ustanovama u Europi i svijetu.

Sudionici na sastanku Izvršnoga odbora CENL-a.