Glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu na redovitome godišnjem sastanku CENL-a

Objavljeno 4.7.2023.

Glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prof. dr. sc. Ivanka Stričević sudjelovala je na redovitome godišnjem sastanku Konferencije ravnatelja europskih nacionalnih knjižnica (Conference of European National Librarians – CENL), održanome od 18. do 20. lipnja 2023. godine u Parizu u organizaciji Nacionalne knjižnice Francuske.

Osim glavne ravnateljice, Knjižnicu je predstavljala i Jagoda Ille, viša knjižničarka za međunarodnu suradnju NSK.

Godišnji sastanak CENL-a ove je godine bio tematski usmjeren na održivi razvoj u europskim nacionalnim knjižnicama. Program godišnjega sastanka CENL-a započeo je 18. lipnja kulturnim sadržajima koje su domaćini pripremili svim sudionicima.

Službeni dio programa bio je posvećen rješavanju poslovanja i planiranja CENL-a, a zatim je slijedilo snimljeno izvješće o situaciji u ukrajinskim knjižnicama koje je pripremila Lyubov Andriivna Dubrovina iz Nacionalne knjižnice Ukrajine.

O temi Nacionalne knjižnice i održivost održana su dva uvodna izlaganja, a u nastavku su članovi CENL-a održali predstavljanja dobre prakse pod zajedničkim naslovom Svi putevi vode u Rim ili Nacionalne knjižnice na putu k održivosti.

Stručni program 20. lipnja nastavljen je izvješćem korisnika stipendije Erland Kolding Nielsen za 2022. godinu, nakon čega su slijedila izlaganja o ideji novopokrenutoga CENL-ova foruma za dijalog National Libraries as Data Infrastructures te o reguliranju obveznoga primjerka u Španjolskoj.

CENL je mreža koja okuplja ravnatelje nacionalnih knjižnica iz zemalja Europe te trenutačno broji 46 članova iz 45 europskih zemalja. Njezina je svrha jačanje suradnje te promicanje uloge i poslanja europskih nacionalnih knjižnica koje čuvaju vrijednu kulturnu baštinu. Sudjelovanje glavne ravnateljice NSK na ovogodišnjem sastanku nastavak je dugogodišnjega aktivnog djelovanja Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u CENL-u.

Zajednička fotografija predstavnika nacionalnih knjižnica iz zemalja Europe.