Fond Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu obogaćen je ostavštinom Radovana Ivšića

Objavljeno 14.3.2019.

Fond Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu obogaćen je ostavštinom Radovana Ivšića (Zagreb, 22. lipnja 1921. – Pariz, 25. prosinca 2009.), hrvatskoga pjesnika, pisca, dramatika, esejista, prevoditelja i nadrealista te jednoga od brojnih Hrvata koji je živio izvan domovine te stekao svjetsku slavu.

Čovjek koji je vjerovao u umjetnost i slobodu te pružao otpor totalitarnim režimima svoj je rad započeo u Parizu, gdje je živio od 1954. godine nakon završenoga studija francuskoga i talijanskoga jezika. Tamo je upoznao Andréa Bretona i pridružio se nadrealističkomu pokretu, a osim s Bretonom, surađivao je s Péretom, Miróom i drugim nadrealistima. Bio je u braku s francuskom pjesnikinjom Annie Le Brun.

Uz umjetnički rad, Radovan Ivšić preveo je i mnoga klasična i suvremena djela francuske književnosti na hrvatski jezik, kao i djela napisana hrvatskim jezikom na francuski jezik, a kao leksikograf radio je za izdavačku kuću Larousse te bio jedan od suurednika nadrealističkih edicija Édition Maintenant. „Bio je jedna od najznačajnijih spona između dviju kultura i u njima je ostavio dubok trag“, istaknula je dr. sc. Željka Lovrenčić, ugledna hrvatska književnica i prevoditeljica te voditeljica Zbirke inozemne Croatice u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Fond Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu tako je obogaćen donacijom od 1062 knjige različitih autora, među kojima je većina s njihovom posvetom, grafičke mape, plakati, velik broj rukopisa, časopisa, izložbenih kataloga i novinskih članaka, kao i donacijom osobnih stvari koje je iza sebe ostavio dinosaur nadrealizma, velikan koji je odbio sva priznanja i nije se klanjao ničemu osim onomu što vječno traje – umjetnosti i kulturi.

„U uvjerenju da je Radovanovo stvaralaštvo pripadalo i hrvatskoj kulturi, smatrala sam bitnim da se s ovom donacijom dio njegova života može vratiti u Zagreb“, istaknula je Anne Le Brun prigodom ove ključne donacije, koja je u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu iz Pariza dopremljena uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i uz pomoć Jurija Armande, poznavatelja rada i opusa Radovana Ivšića.

Misija je Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, kao središnje i jedne od najstarijih hrvatskih kulturnih ustanova, prikupljanje, čuvanje, korištenje i promicanje hrvatske kulturne i znanstvene baštine s obzirom na to da ostavštine znamenitih Hrvata predstavljaju vrijedan dio obogaćivanja fonda Knjižnice. Donacija Radovana Ivšića u Knjižnici bit će pohranjena te će se podrobno popisati i digitalizirati. Uz već njegova postojeća djela koja se čuvaju u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, zainteresirana javnost dobit će uvid u život i rad toga istaknutog umjetnika i intelektualca.

Grafička mapa Mavena bila je izložena u Grafičkoj zbirci Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu 2014. godine.