Fiofest 2021.: Svečani klapski koncert u čast Dinku Fiju i predstavljanje digitalne zbirke „Maestro moj“

Objavljeno 26.10.2021.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u četvrtak 28. listopada 2021. godine u 19 sati održat će se Fiofest 2021.: Svečani klapski koncert u čast Dinku Fiju. U sklopu koncerta, a u povodu desete obljetnice smrti velikoga maestra, bit će predstavljena i digitalna zbirka Dinka Fija Maestro moj.

Na koncertu će čak devet klapa izvoditi skladbe i obradbe narodnih napjeva maestra Dinka Fija, i to ženske klape Armorin, Dišpet, Figurin, Obilanca i Sorelo, muške klape Nostalgija, Poj i Sagena te mješovita vokalna skupina Prvi komin Snježanin.

Fiofest 2021.: Svečani klapski koncert u čast Dinku Fiju treći je Fiofest te ukupno četvrti koncert koji Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizira u čast maestru Fiju, svojevrstan hommage njegovu liku i djelu, koje je za hrvatsku kulturu od neizmjerne vrijednosti. Ovogodišnji Fiofest dio je programa Mjeseca hrvatske knjige, u čije se okvire uklapa činjenicom da je Dinko Fio, osim obradba tradicionalnih napjeva, u naslijeđe hrvatskoj kulturi ostavio i znatan broj skladbi skladanih na stihove hrvatskih pjesnika, poput Vladimira Nazora, Lucije Rudan, Tatjane Radovanović, Pere Ljubića, Ive Cetinića i drugih.

Maestro Fio preminuo je prije deset godina, 2. studenoga 2011. godine, a svoju je ostavštinu povjerio na čuvanje Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, odnosno njezinoj Zbirci muzikalija i audiomaterijala, koju je za života često i rado posjećivao.

U sklopu Fiofesta 2021. bit će predstavljena i digitalna zbirka Maestro moj s djelima maestra Fija. Objedinjavanjem i objavljivanjem digitalne zbirke omogućio se pristup osnovnoj, izvornoj glazbenoj građi, ali i popratnoj građi i stručnim tekstovima koji Zbirci muzikalija i audiomaterijala Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i ostavštini pridaju kontekst – i dodanu vrijednost. Autorice i urednice digitalne zbirke su dr. sc. Tatjana Mihalić i Marina Stanić Palašti iz Zbirke muzikalija i materijala, a stručni suradnik na projektu je dr. sc. Joško Ćaleta s Instituta za etnologiju i folkloristiku.

Digitalna zbirka dostupna je preko portala Digitalna glazbena građa u sklopu Digitalnih zbirki NSK (Ostavština Dinka Fija), ali i preko aplikacije StoryMap (Digitalna zbirka maestra Dinka Fija) koja zaokružuje priču o značaju i dosezima Dinka Fija ne samo u skladateljskom smislu već i na području njegova utjecaja na klapski stil pjevanja, klapski zvuk, izvedbu i interpretaciju.

Fiofest 2021.: Svečani klapski koncert u častu Dinku Fiju i predstavljanje digitalne zbirke Maestro moj moći će se pratiti i uživo na kanalu YouTubea Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Oba projekta posvećena velikanu hrvatske tradicijske glazbe, maestru Dinku Fiju, ostvarena su uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u Godini čitanja. Zahvalu upućujemo i Poliklinici Breyer što je testiranjem glazbenih izvođača po prigodnoj cijeni dala svoj doprinos održavanju koncerta i promidžbi dalmatinske klapske pjesme i opusa maestra Fija u vrijeme pandemije.

Maestro Fio, glazbenik po rođenju i stručnjak po edukaciji, nikada u svojem glazbenom opusu nije školnički suhoparan, egzaktan. Dapače, uočljivo je razigran, neuobičajeno životan, ponegdje i oduševljeno zanesen, ali uvijek onoliko jasan koliko je to potrebno, onoliko izražajan koliko je to moralo biti, ponekad u sjeni tradicijskog, a ipak nazočan u tolikoj mjeri da na temeljima tradicije gradi svoj osobiti i prepoznatljivi glazbeno-umjetnički izričaj.

(dr. sc. Joško Ćaleta, stručni suradnik na projektu Digitalna zbirka maestra Dinka Fija „Maestro moj“)

Fiofest 2021.