Fiofest 2018. – svečani klapski koncert u čast Dinka Fija

Objavljeno 19.4.2018.

Uoči rođendana Dinka Fija, hrvatskoga melografa, skladatelja, dirigenta i glazbenoga pedagoga, 26. travnja 2018. godine Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizirat će svečani koncert njemu u čast – drugi Fiofest. Uspostavom tradicije ovakvih glazbenih okupljanja središnja hrvatska knjižnica želi promicati djelo čovjeka koji je trajno zadužio hrvatsku kulturu, približiti široj javnosti hrvatsku folklornu baštinu, otvoriti prostor njezinim novim umjetničkim interpretacijama te potaknuti korištenje i vrjednovanje građe pohranjene u Zbirci muzikalija i audiomaterijala NSK.

Maestro Fio (28. travnja 1924. – 2. studenoga 2011.) desetljećima je prikupljao narodne napjeve spašavajući ih od zaborava, obrađivao ih i oživljavao surađujući sa zborovima, klapama i kulturno-umjetničkim društvima. Svoju vrijednu ostavštinu darovao je Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, odnosno njezinoj Zbirci muzikalija i audiomaterijala, koju je i za života često posjećivao.

Na koncertu će nastupiti zagrebačke klape Slavić, Obilanca, Ćakulone, Figurin, Bošket, Nostalgija, Sagena, Euterpa i Petrada, klapa Poj iz Samobora, Prvi komin Snježanin, a posebni glazbeni gosti bit će davni članovi nekadašnjega Dječjeg zbora Radiotelevizije Zagreb, koji je maestro Dinko Fio uspješno vodio od 1961. do 1975. godine te s kojim je 1961. godine osvojio 1. nagradu na svjetskome prvenstvu dječjih zborova u Lilleu.

Hrvatska folklorna baština nacionalno je, ali i europsko blago. Njezin su vrijedan dio i zapisi narodnih napjeva, osobito onih u priobalnome području. Značenje toga dijela hrvatske baštine potvrđeno je i uvrštavanjem klapske pjesme na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine.

Želja je organizatora osigurati dugu tradiciju Fiofesta njegovim prerastanjem u bijenalni festival dalmatinske klapske pjesme. Ovogodišnji Fiofest, čiju je organizaciju novčano poduprlo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, dio je nacionalnoga programa obilježavanja Europske godine kulturne baštine.