Fiofest 2016. – Svečani klapski koncert u čast Dinka Fija

Objavljeno 27.4.2016.

Fiofest – Svečani klapski koncert u čast Dinka Fija, hrvatskoga skladatelja, melografa, dirigenta, zborovođe i glazbenoga pedagoga, koji je predanim radom od zaborava spasio velik i vrijedan dio hrvatske kulturne baštine, održat će se u četvrtak, 28. travnja 2016. godine, u 19 sati, u malome predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Na dan kada bi maestro Fio proslavio svoj 92. rođendan, pjesmom će mu odati počast čak 11 klapa sa širega područja grada Zagreba – Bošket, Poj, Obilanca, Slavić, Prvi komin Snježanin, Dišpet, Petrada, Ćakulone, Sagena, Armorin i Nostalgija. Posebni glazbeni gosti bit će nekadašnji članovi Dječjega zbora Radiotelevizije Zagreb, koji je maestro Dinko Fio uspješno vodio od 1961. do 1975. godine te s kojim je 1961. godine osvojio 1. nagradu na Svjetskome prvenstvu dječjih zborova u Lilleu.

Uvodnu riječ održat će dr. sc. Joško Ćaleta, ugledni hrvatski etnomuzikolog i glazbeni voditelj.

Koncertu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu prethodit će glazbeno druženje u Parku Dinka Fija, koje će započeti u 17 sati u organizaciji ansambla Prvi komin Snježanin i sudjelovanje članova nekadašnjega Dječjega zbora Radiotelevizije Zagreb.

Dinko Fio (28. travnja 1924. – 2. studenoga 2011.) rođen je u Blatu na Korčuli, a školovao se u Dubrovniku i Zagrebu. Jedan je od prvih stručnih hrvatskih melografa. Skladao je, priređivao, harmonizirao i obrađivao tekstove za dalmatinske klape i mješovite pjevačke zborove. Uglazbio je i aranžirao za klapsku izvedbu i niz pjesama hrvatskih pjesnika i pjesnikinja (Vladimir Nazor, Lucija Rudan, Pere Ljubić, Tatjana Radovanović i dr.). Uspješno je surađivao s ansamblom LADO i s KUD-om „Ivan Goran Kovačić“; osnivač je klape Nostalgija i ansambla Prvi komin Snježanin.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu skrbi o značajnome dijelu ostavštine Dinka Fija, koji joj je sâm Maestro povjerio u nasljeđe. Organiziranjem Fiofesta Knjižnica želi iskazati zahvalnost i odati počast ovomu velikanu hrvatske glazbe, koji je i sâm bio čest i rado viđen gost u njezinim prostorima.