Festival povijesti Kliofest 2016.

Objavljeno 6.5.2016.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu od 11. do 14. svibnja 2016. godine održat će se treći po redu Festival povijesti Kliofest 2016.

Festivalu nazvanomu prema muzi Klio, grčkoj boginji zaštitnici povijesti, onoj koja je u drevno doba nadahnjivala pjesnike junačkih eposa, nakana je višestruka: posjetiteljima približiti povijesnu znanost i njezine stvaratelje, popularizirati nakladničku djelatnost u području historiografije i srodnih znanosti, potaknuti raspravu među povjesničarima o nekim bitnim pitanjima struke te općenito njihova mjesta i položaja u današnjem hrvatskom društvu.

Uz okrugle stolove, tribine, predstavljanja knjiga i predavanja, na Kliofestu će biti i nekoliko radionica koje priređuju povjesničari, arhivisti, muzealci i nakladnici, dvije izložbe te jedan mali povijesni kviz – Kliotest. U suradnji s udrugom Krila bit će predstavljene mogućnosti terapije pomoću konja. Na Festivalu sudjeluju mnogi poznati hrvatski povjesničari, kao i gosti iz inozemstva.

Tijekom Kliofesta bit će postavljene dvije izložbe, jedna iz gornjostubičkoga Muzeja seljačkih buna Konji kroz povijest autorice Vlatke Filipčić Maligec i druga iz Hrvatskoga državnog arhiva u Zagrebu Hrvatsko iseljeništvo kroz fondove i zbirke Hrvatskoga državnog arhiva (od kraja 19. stoljeća do Drugoga svjetskog rata) – Odabrane teme autorica Rajke Bućin, Marijane Jukić i Tatjane Šarić.

Četrdesetak hrvatskih nakladnika izložit će svoje knjige iz područja povijesti i srodnih znanosti, a pojedinim će knjigama cijene biti znatno snižene.

Na Dan povijesti 13. svibnja širom Hrvatske povjesničari će prirediti niz događanja, predstavljanja knjiga, radionica i predavanja. U sklopu Festivala bit će dodijeljene nagrade za doprinos historiografiji.

Organizatori su Festivala Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti, Društvo za hrvatsku povjesnicu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Hrvatski državni arhiv, Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Udruga za zaštitu prava nakladnika Zana, udruga Krila – terapijsko jahanje i Hrvatsko etnološko društvo.

U utorak, 10. svibnja 2016., u 19.30 sati u Knjižnici Bogdana Ogrizovića predstavit će se program Festivala povijesti Kliofest 2016.

Program će se, osim u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, održavati i u Knjižnici Bogdana Ogrizovića, Hrvatskome državnom arhivu te udruzi Krila.

Pojedinosti o Festivalu povijesti Kliofest 2016.