Europski dokumentacijski centar NSK poziva na sudjelovanje u europskome istraživanju „COVID-19: Emergency, Recovery and Improvement“

Objavljeno 4.6.2020.

Zajednički istraživački centar Europske komisije (European Commission Joint Research Centre, Ispra, Italy) i londonsko sveučilište UCL (University College London – UCL) pokrenuli su europsko istraživanje radi razumijevanja viđenja, potreba i prioriteta javnosti koja je bila pogođena krizom nastalom zbog pandemije koronavirusa. Istraživanje se provodi u obliku upitnika kojemu je svrha uočiti nedostatke odgovora na krizu i tako osigurati preporuke stvarateljima politika za smanjenje daljnjih štetnih utjecaja na društvo i ekonomiju.

Rezultati istraživanja pod nazivom COVID-19: Emergency, Recovery and Improvement uvrstit će se u dugoročnu viziju kako bi se riješile teškoće koje su bile naglašene tijekom pandemije te kako bi se zajednica pripremila za ostale moguće složene krize. Riječ je o hitnim situacijama povezanima s klimatskim ekstremima kao što su toplinski valovi ili poplave, prirodnim opasnostima poput ekstremnih svemirskih fenomena, tehnološkim poremećajima poput zamračenja te zlonamjernim djelima poput internetskih napada.

Europski dokumentacijski centar NSK, kao referentna točka za sve informacije povezane s djelovanjem Europske unije, priključuje se informiranju javnosti o provedbi toga vrijednog istraživanja.

Upitnik je namijenjen svima koji su na početku provođenja nacionalnih mjera u borbi protiv bolesti COVID-19 imali najmanje 18 godina. Informacije, prikupljene anonimno, koristit će se samo u statističke i istraživačke svrhe, a podatci se neće dijeliti s drugima izvan studije. Rezultati se prikupljaju do 15. lipnja 2020. godine.