Europski dokumentacijski centar NSK – Informirajte se o europskim izborima!

Objavljeno 23.5.2019.

Deveti europski  izbori održat će se od 23. do 26. svibnja 2019. godine, kada će 350 milijuna građana EU-a ponovno imati priliku izabrati 705 zastupnika u Europskome parlamentu. U Hrvatskoj će birališta biti otvorena u nedjelju 26. svibnja 2019. godine.

Zadnji europski izbori 2014. godine bili su najveći transnacionalni izbori ikada održani u isto vrijeme. Ovaj je put njihov opseg još veći.

Sljedeći izbori izravno će utjecati na život svih članica Europske unije. Rezultati će odrediti kako će Europa u nadolazećim godinama pristupiti temama radnih mjesta, poslovanja, sigurnosti, migracija, klimatskih promjena i sl.

Europski parlament i Europska komisija priredili su nekoliko online kampanja radi obavješćivanja građana o izborima, a vrijedi izdvojiti Ovaj put glasam, Što Europa čini za mene i EU&ja.

Budući da je potpisivanjem Sporazuma o partnerstvu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Europske unije u srpnju 2018. godine, na temelju kojega je počeo djelovati Europski dokumentacijski centar NSK, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, između ostaloga, preuzela bitnu zadaću promicanja službenih publikacija i dokumenta Europske unije, on je zasigurno referentna točka za sve potrebne informacije o izborima, kao i ostalim djelatnostima Unije, te je dostupan svim korisnicima i zainteresiranoj javnosti koji se žele informirati o bitnosti koju ima izlazak na birališta 26. svibnja. Skupni posjeti Knjižnici prigoda su da se korisnike upozna s radom Europskoga dokumentacijskog centra, te je tako u prethodnome razdoblju velik broj posjetitelja obišao Centar, a posebno treba istaknuti poticanje svijesti o bitnosti dolazećih izbora.