Europske prijestolnice kulture 2018. godine – Leeuwarden i Valletta

Objavljeno 22.10.2018.

U 2018. godini, Europskoj godini kulturne baštine, gradovi Leeuwarden u Nizozemskoj i Valletta na Malti europske su prijestolnice kulture.

Za tu je priliku Tibor Navracsics, povjerenik Europske komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, izjavio:

„Europske prijestolnice kulture preko kulture zbližavaju zajednice i ostvaruju dugoročne dobrobiti za grad, građane i svoja gospodarstva. Ova godina bit će posebna jer je Godina europske kulturne baštine i oba su grada pripremila mnoge projekte koji promiču kulturnu baštinu i time ističu ulogu kulture u izgradnji zajedničkoga europskog identiteta…“

Malta je zbog svoje specifične lokacije, između Europe i Sjeverne Amerike, u program uključila utjecaje s obiju strana Mediteranskoga mora. Program se sastoji od više od 140 projekata i 400 događanja u kojima sudjeluje gotovo 1000 lokalnih i međunarodnih umjetnika, kustosa, voditelja radionica, pisaca, dizajnera, zborova i filmskih umjetnika. Program je nastao uz pomoć ulaganja u kulturni odjel u iznosu od 10 milijuna eura.

Leeuwarden svoj program dijeli u dvije kategorije. Glavni dio programa, na temelju kojega je status Prijestolnice kulture dobiven, sastoji se od približno 60 projekata i grad ga novčano podupire. Drugi dio programa stvorili su građani Frizije, županije u kojoj se Leeuwarden nalazi. Taj se program sastoji od različitih sadržaja, od seoskih predstava do pokušaja rušenja svjetskoga rekorda izradbom najveće pletene deke na svijetu. Građani Frizije poslali su više od 850 prijedloga.

Projekt Europske prijestolnice kulture započet je 1985. godine na prijedlog tadašnje grčke ministrice kulture Meline Mercouri. Gradovi su odabrani na temelju kulturnoga programa koji mora imati europski značaj, poticati građane na sudjelovanje i pridonijeti dugoročnu razvoju grada i okolice.

Izvor fotografije: Creative Europe.