Europska deklaracija o pravu djeteta na digitalnu pismenost dostupna na hrvatskom jeziku

Objavljeno 8.12.2022.

U studenom 2022. godine, u povodu Svjetskog dana djece, Hrvatsko čitateljsko društvo objavilo je Europsku deklaraciju o digitalnoj pismenosti kao temeljnom pravu djeteta, hrvatski prijevod deklaracije koju je u srpnju 2022. godine usvojila Europska mreža za poticanje pismenosti (European Literacy Policy Network, ELINET) i u čijem su sastavljanju sudjelovale članice Društva Snježana Berak i Kristina Čunović.

Vizual Europske deklaracije o digitalnoj pismenosti kao temeljnom pravu djeteta s prikazom u dnu logotipova Hrvatskog čitateljskog društva i Europske mreže za poticanje pismenosti (ELINET).

Udruga ELINET Deklaraciju je usvojila u sklopu programa 22. Europske konferencije o pismenosti, u skladu sa sadržajem Europske deklaracije o digitalnim pravima i načelima za digitalno desetljeće i novom Europskom strategijom za bolji internet za djecu (BIK+), s ciljem proširenja prava na pismenost, prepoznatog kao temeljno ljudsko pravo dulje od pola stoljeća, te omogućivanja upravo najmlađim članovima društva razvoja vještina nužnih za pronalaženje, razumijevanje, objedinjavanje, procjenjivanje, stvaranje i korištenje podataka iz brojnih danas dostupnih informacijskih izvora, kao i za tekstualno, vizualno i digitalno izražavanje djece.

Kao putokaz za zadovoljenje preduvjeta nužnih za ostvarivanje prava na ovu suvremenu i mladim naraštajima prijeko potrebnu vrstu pismenosti Deklaracija navodi brojne primjere dobre prakse iz europskih zemalja, među kojima su i dva iz Hrvatske – tehnološka rješenja za lakše i bolje čitanje i učenje tvrtke Omoguru, čija aplikacija Lexie pruža pristup i djelima iz fonda NSK, te aktivnosti i sadržaji namijenjeni osobama sa složenim komunikacijskim potrebama platforme Kompetencijska mreža, koju predvode sastavnice Sveučilišta u Zagrebu.

Ne zaboravljajući da su razvijena jezična komunikacija te čitanje i pisanje temeljne vještine digitalne pismenosti Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu poziva sve knjižnice, ali i ostale ustanove u sklopu baštinskog i kulturnog sektora da se pridruže širenju svijesti o važnosti digitalne pismenosti za sve članove društva, osobito za one najmlađe.