EDC NSK poziva na praćenje godišnjega obraćanja Europskomu parlamentu predsjednice Europske komisije

Objavljeno 10.9.2020.

U rujnu svake godine predsjednik Europske komisije obraća se Europskomu parlamentu posebnim govorom o stanju Europske unije, u kojem ujedno predstavlja postignuća Komisije u prethodnoj godini, iznosi najbitnije odrednice njezina djelovanja za sljedeću godinu, osobito povezano s trenutačno najvažnijim izazovima s kojima se Unija suočava, te ideje za oblikovanje budućnosti EU.

Ursula von der Leyen, trenutačna predsjednica Europske komisije, održat će svoj prvi takav govor 16. rujna 2020. godine te u njem podsjetiti kako prioriteti utvrđeni na početku njezina mandata i dalje vrijede u kontekstu suočavanja s izazovima današnjice. Naglasit će nužnost uloge Europe kao predvodnice u svjetskome zaokretu prema zdravome planetu i novome, digitalnome svijetu. Prijenos uživo govora moći će se pratiti na mrežnoj stranici Europske komisije, a naknadno će uslijediti plenarna rasprava s članovima Parlamenta.

Građani će preko društvenih mreža Facebook, Instagram i Twitter ili e-pošte predsjednici von der Leyen moći postaviti pitanja u obliku videozapisa u trajanju do najviše 30 sekundi, uz korištenje oznake #AskThePresident. Za odgovor će biti odabrana relevantna pitanja postavljena u sklopu kvalitetnih videozapisa i biti objavljena u snimci svih odgovorenih pitanja.

Europski dokumentacijski centar NSK, kao referentna točka u Republici Hrvatskoj za sve informacije povezane s djelovanjem Europske unije, priključuje se informiranju javnosti i poziva građane da iskoriste mogućnost za uključivanje u ovo važno obraćanje.