Održana dvadeset četvrta iz ciklusa tribina na temu inozemne Croatice

Objavljeno 8.12.2017.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 7. prosinca 2017. godine održana je dvadeset četvrta iz ciklusa tribina na temu inozemne Croatice u sklopu Zbirke inozemne Croatice.

Gost tribine bio je književnik, prevoditelj i nakladnik Mile Pešorda, a tribinu je vodila dr. sc. Željka Lovrenčić.

Na tribini se razgovaralo o pjesništvu Mile Pešorde. Književnik je okupljenima recitirao neke od svojih najvrjednijih pjesama koje su uvrštene u antologije svjetskoga značaja. Govorio je o svojem novinarskom radu, kao i suradnji s brojnim književnicima, među kojima se ističu Jure Kaštelan i Dragutin Tadijanović, a o prijateljstvu njih trojice napisao je i pjesmu.

Mile Pešorda kao urednik u izdavačkoj kući Veselin Masleša u Sarajevu uredio je i objavio djela Milana Kundere. Poslije je Kunderu upoznao, s njim se sprijateljio te mu je Kundera bio mentor u pisanju doktorske disertacije. Boravio je u Parizu u vrijeme Domovinskoga rata i borio se za međunarodno priznanje Hrvatske. Radio je u diplomaciji i bio kulturni savjetnik u Sarajevu od 1999. do 2000. godine, kada je vodio Hrvatski kulturni centar u Sarajevu. Uvijek je bio borac za opstanak hrvatskoga jezika i takav je ostao do danas.

Više o autoru.