Druga iz ciklusa „OdrŽive tribine Let’s Go Green!“ u NSK

Objavljeno 28.11.2018.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu s Odjelom Zaštita i pohrana NSK te Radnom grupom za zelene knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva nastavlja s programom OdrŽive tribine Let’s Go Green u sklopu projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku.

Druga tribina pod nazivom Zdravstvena ekologija i postupanje s otpadom u životnom i radnom okolišu održat će se tijekom Europskoga tjedna smanjenja otpada (The European Week for Waste Reduction – EWWR) u srijedu 28. studenoga 2018. godine u 13.30 u Odjelu Zaštita i pohrana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Europski tjedan smanjenja otpada ove se godine održava od 17. do 25. studenoga, a tema mu je sprječavanje nastanka opasnoga otpada. Svrha mu je potaknuti što veći broj sudionika širom Europske unije kako bi se provele mjere podizanja svijesti o smanjenju otpada, ponovnoj uporabi proizvoda i recikliranju materijala. Ovogodišnja mu je glavna tema sprječavanje nastanka opasnoga otpada koji predstavlja znatno veći rizik za naše zdravlje i okoliš u usporedbi s drugim vrstama otpada. Stoga je još bitnije smanjiti potrošnju proizvoda s opasnim sastojcima, kao i osigurati njegovo ispravno zbrinjavanje.

Na OdrŽivoj tribini prvo će predavanje pod nazivom Zdravstvena ekologija održati voditeljica Službe za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju u Nastavnome zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ dr. sc. Adela Krivohlavek, dok će drugo predavanje pod nazivom Postupanje s otpadom – pogled iz perspektive analitičkog laboratorija održati voditeljica Laboratorija za tlo i otpad u Nastavnome zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ dr. sc. Mirela Jukić.

U sklopu Tribine prikazat će se i autorski animirani film Kompostiranje u Splitu, čiji je autor neovisni stručnjak za energetiku Ante Čikotić, dipl. ing. strojarstva.

Tribinu će moderirati Nenad Maljković, permakulturni dizajner s posebnim zanimanjem za društvene i ekonomske aspekte permakulture te međunarodni koordinator zajednice regenerativnih poduzetnika REconomy u kojoj radi na razvoju održivih lokaliziranih gospodarstava, i mr. sc. Josipa Juričev-Sudac, medicinska biokemičarka i članica Udruge Eko Zagreb.

U glazbenome dijelu programa OdrŽive tribine Let’s Go Green nastupit će kompozitor i gitarist Ivan Kapec, koji je ujedno i djelatnik Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Dr. sc. Adela Krivohlavek zaposlena je od 2002. godine u Nastavnome zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, a od 2013. na mjestu je voditeljice Službe za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju.  Od 2003. godine sudjeluje u nastavi na Zdravstvenome veleučilištu u Zagrebu kao predavačica kolegija Analiza kemijskih faktora okoliša, a od 2014. vodi samostalni kolegij Instrumentalne metode. Izabrana je 2011. godine za nastavnika u nastavno zvanje predavača kao naslovno zvanje za područje biomedicine i zdravstva, područje javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, grana zdravstvena ekologija.

Dr. sc. Mirela Jukić zaposlena je od 2006. godine u Nastavnome zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“. Godine 2009. preuzima mjesto voditeljice Laboratorija za tlo i otpad. Sudjeluje kao istraživačica i voditeljica programa Uspostava monitoringa tla urbanih površina Grada Zagreba i programa Praćenje i sprečavanje štetnog učinka potencijalno toksičnih elemenata u tlima gradskih vrtova objedinjenih u programu Ekološka karta Grada Zagreba.

Program druge OdrŽive tribine Let’s Go Green uređuju Ana Rubić i Dragica Krstić, a suradnica je Nela Marasović.