Donacija više od 200 ukrajinskih knjiga Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu

Objavljeno 20.7.2022.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 19. srpnja 2022. održana je primopredaja donacije knjiga na ukrajinskome jeziku, knjiga ukrajinskih autora prevedenih na hrvatski jezik te knjiga o Ukrajini na hrvatskome jeziku. Ovu je značajnu donaciju od više od  200 knjiga glavnoj ravnateljici Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prof. dr. sc Ivanki Stričević uručio veleposlanik Ukrajine u Republici Hrvatskoj Vasyil Kirilič. Primopredaji nazočila je ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek koja je istaknula potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske ovoj i svim budućim sličnim akcijama.

Darovanje knjiga Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu dio je projekta Ukrajinska knjiga na policama knjižnica svijeta koji je prije dvije godine pokrenula supruga ukrajinskoga predsjednika Olena Zelenska, a koji se početkom rata u Ukrajini nastavlja pod nazivom Ukrajinska knjiga za djecu Ukrajine.

Glavna ravnateljica NSK predstavila je sve aktivnosti koje je Knjižnica kao potporu narodu Ukrajine provela od početka rata. Veleposlanik Ukrajine zahvalio je na potpori te istaknuo kako se nada da će se suradnja nastaviti i u budućnosti.

Darovane knjige pronaći će mjesto u fondu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a one s više primjeraka sustavom obveznog primjerka distribuirat će se u ostale sveučilišne knjižnice u Republici Hrvatskoj te u Sveučilišnu knjižnicu u Mostaru u skladu s potrebama.