Djelatnici Glavnoga stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske posjetili NSK

Objavljeno 25.9.2019.

Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu 24. rujna 2019. godine posjetili su djelatnici Oružanih snaga Republike Hrvatske koji se bave nakladničkom djelatnošću.

Tijekom posjeta Knjižnici djelatnici Oružanih snaga Republike Hrvatske upoznali su se s vrijednostima i povijesnim razvojem Knjižnice, kao i uslugama i informacijskim izvorima koje pruža Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu. Djelatnici Oružanih snaga Republike Hrvatske informirani su o radu Informacijskoga centra, usluzi međuknjižnične posudbe, uslugama bibliometrijskih i tematskih pretraživanja te ostalim uslugama korisničkih službi. Predstavljen im je i način pretraživanja kataloga i normativnih datoteka, što će im pomoći u obavljanju njihovih redovitih poslovnih procesa. Posjetili su i razgledali korisničke prostore Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Stručno vodstvo organizirale su i predvodile Ana-Marija Tkalčić i mr. sc. Irena Pilaš, koordinatorica procesa Informacijski centar.

Djelatnici Oružanih snaga Republike Hrvatske razgledali su i ostale prostore i zbirke u otvorenome pristupu, a Zbirku knjižnične građe o Domovinskom ratu predstavio je Hrvoje Špac. U Zbirci službenih publikacija polaznike je informirala o sadržaju najveće zbirke službenih publikacija Republike Hrvatske, stranih država i međunarodnih organizacija te o specifičnim načinima označivanja službenih publikacija mr. sc. Irena Pilaš.

S bitnim i vrijednim djelima hrvatske pisane baštine Zbirke rukopisa i starih knjiga upoznala ih je Karolina Tumbas, uz prigodnu izložbu odabranih naslova o temi vojništva.

Djelatnici Oružanih snaga Republike Hrvatske posjetili su Odjel Zaštita i pohrana, dobili su uvid u restauraciju knjiga i službu za zaštitna snimanja i izradbu preslika, o čijem ih je radu informirao Silvio Lebinac, te su im pokazani praktični načini zaštite i restauracije knjižnične građe.

Rukovoditeljica Odjela Nabava i izgradnja zbirki dr. sc. Vesna Golubović upoznala ih je s obvezom dostavljanja obveznoga primjerka i izgradnje fondova.

Podrobnije informacije o ISBN-u, CIP-u i ostalim obvezama izdavača/nakladnika publikacija djelatnicima Glavnoga stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske uputio je dr. sc. Lobel Machala, rukovoditelj Odjela Bibliografsko središte, koji ih je upoznao s bitnim informacijama koje će im služiti prilikom uređivanja novih izdanja.

Kratko izlaganje o Digitalnoj knjižnici održala je Karolina Holub.

Djelatnici Oružanih snaga Republike Hrvatske izrazili su želju da se posjeti Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu organziraju svake godine.