Djelatnicama NSK dodijeljena Kukuljevićeva povelja

Objavljeno 23.10.2014.

Djelatnice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, mr. sc. Jelica Leščić, knjižničarska savjetnica i dr. sc. Zagorka Majstorović, knjižničarska savjetnica dobitnice su Kukuljevićeve povelje za zaslužan, dugogodišnji rad i doprinos knjižničarskoj struci.

Povelje su im dodijeljene na 39. skupštini Hrvatskoga knjižničarskog društva koja je održana u Splitu u organizaciji Hrvatskoga knjižničarskog društva i Društva knjižničara u Splitu od 15. do 18. listopada 2014. godine.

Hrvatsko knjižničarsko društvo ustanovilo je nagradu Kukuljevićeva povelja kao oblik javnoga priznanja knjižničnim djelatnicima, članovima Hrvatskoga knjižničarskog društva za dugogodišnji rad i značajne rezultate na poboljšanju knjižničarske djelatnosti. Povelja je nazvana imenom zaslužnoga hrvatskog bibliofila i bibliografa Ivana Kukuljevića Sakcinskoga, a dodjeljuje ju Skupština Hrvatskoga knjižničarskog društva na prijedlog Ocjenjivačkoga odbora.

Jelica Leščić, knjižničarska savjetnica i magistrica informacijskih znanosti, svoj je dugogodišnji rad u struci započela u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u čijem Zavodu za knjižničarstvo i danas djeluje, i to na mjestu savjetnice za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj, u sklopu kojega izrađuje godišnje analize rada županijskih matičnih službi za narodne knjižnice, analize poslovanja i usluga hrvatskih narodnih knjižnica te smjernice i upute potrebne za rad narodnih knjižnica.

Zagorka Majstorović, doktorica informacijskih i komunikacijskih znanosti i knjižničarska savjetnica od 2009., a od 2014. sa znanstvenim zvanjem znanstvenoga suradnika informacijske i komunikacijske znanosti, 30 godina zaposlena je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Radila je kao voditelj Zbirke časopisa u slobodnom pristupu NSK te kao predmetni specijalist za područje ekonomije, a sada obavlja poslove knjižničarske savjetnice za visokoškolske i specijalne knjižnice u Hrvatskome zavodu za knjižničarstvo NSK.