Deveta iz ciklusa tribina Zbirke inozemne Croatice – gost Tomislav Sunić

Objavljeno 30.4.2015.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu održat će u utorak, 5. svibnja 2015., u 12 sati, u sklopu Zbirke inozemne Croatice, devetu iz ciklusa tribina vezanih uz hrvatske iseljenike.

Voditeljica je tribine Željka Lovrenčić, koja je ujedno i voditeljica Zbirke inozemne Croatice.

Gost je sveučilišni profesor, pisac, politolog i prevoditelj Tomislav Sunić. Na tribini će se govoriti o autorovu boravku u Sjedinjenim Američkim Državama, njegovim iskustvima kao predavača na hrvatskim i inozemnim sveučilištima, povratku u Hrvatsku i diplomatskoj službi, pisanju za Književnu reviju i Novu Hrvatsku te o njegovim knjigama i tekstovima objavljivanim u zemlji i inozemstvu.

Tomislav Sunić rođen je 3. veljače 1953. u Zagrebu. Profesor je, književnik, politolog i prevoditelj. Njegov otac Mirko Sunić bio je odvjetnik i politički zatvorenik u komunističkoj Jugoslaviji. Studirao je francuski i engleski jezik i književnost na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, magistrirao na Kalifornijskome državnom sveučilištu u Sacramentu, a doktorirao političke znanosti u Santa Barbari 1988. godine.

Do 1993. radi kao profesor političkih znanosti u Sjedinjenim Američkim Državama. Predavao je na Kalifornijskome državnom sveučilištu, Sveučilištu Kalifornije, Juniata Collegeu u Pennsylvaniji, Anglo-američkome koledžu u Pragu i na Hrvatskim studijima u Zagrebu.

Po povratku u Hrvatsku, od 1993. do 2009., radi kao diplomat i predstavlja Hrvatsku u Belgiji, Danskoj, Velikoj Britaniji i Alžiru. Aktivno sudjeluje u promicanju hrvatskoga pitanja u Europi i Sjevernoj Americi. Od 1993. do 2000. održao je više od sto predavanja na njemačkome, engleskome, francuskome i hrvatskome jeziku na temu kulture, geopolitike, sociologije Hrvatske, Europe i Sjedinjenih Američkih Država.

Autor je više knjiga na hrvatskome, engleskome i francuskome jeziku te brojnih eseja iz područja politologije, filozofije, književnosti i jezikoslovlja koje piše na hrvatskome, engleskome, njemačkome i francuskome. Djela su mu prevođena na nekoliko jezika. Bivši je suradnik i dopisnik hrvatskih iseljeničkih časopisa Nova Hrvatska i Hrvatska revija (od 1983. do 1990.), a pisao je i za Le Monde, The Chicago Tribune, The New York Times, The Wall Street Journal, Le Monde diplomatique, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Slobodnu Dalmaciju i dr. Bio je nestranački kandidat za Europski parlament na listi Hrvatske čiste stranke prava.