Dani otvorenih vrata NSK

Objavljeno 23.2.2012.

U povodu Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, koji obilježavamo 22. veljače, odlučili smo otvoriti vrata Knjižnice, kako bi vrijednosti o kojima brinemo učinili dostupnima zainteresiranoj javnosti. Dani otvorenih vrata NSK, koji se ove godine održavaju 23. i 24. veljače, prigoda su da zavirimo u škrinju s blagom iz domaće baštine, koja je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu pronašla svoj dom. Pozivamo vas stoga da se odazovete našem pozivu i s interesom zakoračite u kuću hrvatske pismenosti i kulture.

Dani otvorenih vrata Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu započinju pričom o glagoljici, pismu koje je u hrvatskoj kulturi već davno postalo simbolom. Svjetlost glagoljice, izložba Željke i Borisa Rogića koju otvaramo 23. veljače 2012. u 19 sati, najavljuje Virtualni centar glagoljice, projekt koji će procesom digitalizacije objediniti bogatu i raznovrsnu hrvatsku glagoljičku baštinu. Spajajući složene umjetničke tehnike i glagoljička slova, autori su nam ponudili izvornu viziju ovoga osebujnog pisma, koje stoji u temeljima našega kulturnog identiteta. Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu toga dana, u suradnji s Udrugom za promociju i razvoj hrvatskog dizajna „Koncept“, za sve zainteresirane organizira i radionicu Izrada nakita na temu glagoljice.

Drugi dan, 24. veljače, obilježen je umjetničkim izvedbama, koje poklanjamo našim vjernim korisnicima, kao i svim posjetiteljima Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Predvorje Knjižnice odzvanjat će akordima Jazz&Swing ansambla, dok je večer rezervirana za Kazalište sjena, koje djeluje u sklopu karlovačkog Promenada klubaDane otvorenih vrata NSK zaključit će predstavom Slike s izložbe.

Za vrijeme trajanja Danâ otvorenih vrata posjetiteljima smo omogućili obilazak Knjižnice u skupinama pod stručnim vodstvom od 9 do 17 sati, koji uključuje i posjet zbirkama građe posebne vrste, u kojima je pohranjen najvrjedniji dio fonda NSK. U Zbirci rukopisa i starih knjiga moguće je razgledati izbor građe nastale u rasponu od IX. do XVIII. st. Grafička zbirka pripremila je Rembrandtove faksimile grafičkih listova, koje je dvadesetih godina prošloga stoljeća izdala poznata izdavačka kuća iz Berlina Amsler & Ruthardt Reichsdruckerei. Zbirka muzikalija i audiomaterijala svojim je posjetiteljima izložila autografe hrvatskih skladatelja – Blagoja Berse, Jakova Gotovca te Ivana Zajca te zbornik crkvenih napjeva Cithara octochorda. Iz fonda tiskanih nota posjetitelji mogu pogledati starija izdanja hrvatskih crkvenih pjesmarica, kao i knjige iz povijesti glazbe. Od zvučne građe izložena je opereta Mala Floramye Ive Tijardovića, album šelak gramofonskih ploča iz 1931. U Zbirci muzikalija i audiomaterijala može se i poslušati glazba iz fonda Zbirke. U čitaonici Zbirke zemljopisnih karata i atlasa posjetitelji mogu razgledati odabrane atlase iz 20. stoljeća.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu kroz Dane otvorenih vrata želi vam ponuditi uvid u svoju vrijednu građu, aktivnosti i ustroj. Otvorena vrata NSK ujedno su i otvoren prozor u prostor hrvatske kulture, čije vrijednosti baštinimo i prenosimo generacijama koje dolaze.

Skupni posjeti uz stručno vodstvo 23. veljače i 24. veljače 2012. organizirani su u sljedećim terminima:

– od 9 do 10 sati

– od 11 do 12 sati

– od 13 do 14 sati

– od 15 do 16 sati

– od 17 do 18 sati.

Skupni je obilazak moguć jedino uz prethodnu najavu na broj 01/616 4040 ili e-poštom na info@nsk.hr. Nakon primljene najave obilaska Knjižnica će potvrditi slobodan termin.

Izrada nakita na temu glagoljice održat će se 23. veljače 2012. u 12 sati. Prijave se primaju samo uz prethodnu najavu telefonom na broj 01/616 4040 ili e-poštom na osj@nsk.hr. Nakon primljene prijave Knjižnica će potvrditi slobodan termin.

Pojedinosti o programu možete pronaći na www.nsk.hr.