Dani otvorenih vrata HAZU

Objavljeno 12.4.2016.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), jedna od najvažnijih ustanova koje predstavljaju sam temelj hrvatske kulturne i znanstvene baštine te svojim djelovanjem aktivno pridonose stalnomu napretku Hrvatske u svakome pogledu, 12. i 13. travnja 2016. širom otvara svoja vrata svim zainteresiranim građanima u 15 gradova diljem Hrvatske i na devet zagrebačkih adresa u sklopu svoje već tradicionalne manifestacije Dani otvorenih vrata HAZU.

Akademija, koja ove godine slavi 155. obljetnicu svojega utemeljenja, u sjedištima više od 30 svojih znanstvenih i umjetničkih jedinica u Bjelovaru, Cavtatu, Dubrovniku, Križevcima, Osijeku, Pazinu, Požegi, Puli, Rijeci, Splitu, Trstenome, Varaždinu, Vinkovcima, Vukovaru, Zadru i Zagrebu organizirat će približno 130 zanimljivih događanja. Kroz predavanja, različita predstavljanja i izložbe, promidžbene programe i radionice te prikazivanja filmova i koncerte, svim posjetiteljima Dana otvorenih vrata HAZU bit će predstavljena raznovrsna djelatnost Akademije, kao i bogata građa iz područja hrvatske likovne umjetnosti, književnosti i arhitekture koja sačinjava srž hrvatskoga nacionalnog identiteta, a o kojem je nužno potrebno njegovati često nedovoljno razvijenu svijest.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu za potrebe izložbe posvećene Faustu Vrančiću koja će se održati u sklopu programa Dana otvorenih vrata HAZU ustupila je Akademiji dio postava izložbe Knjižnice održane u studenome 2015. godine i posvećene kapitalnome Vrančićevom djelu Machinae novae.

Program Dana otvorenih vrata HAZU.