Dani medijske pismenosti 2021.

Objavljeno 20.4.2021.

U povodu 4. Dana medijske pismenosti, koji se u organizaciji Agencije za elektroničke medije i UNICEF-a od 19. do 25. travnja održavaju pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 16. travnja 2021. godine održana je konferencija za novinare. Na konferenciji su govorili ministar znanosti i obrazovanja  prof. dr. sc. Radovan Fuchs, državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija Krešimir Partl, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo te  zamjenik predsjednika Vijeća za elektroničke medije Robert Tomljenović. Nazočne je u ime glavne ravnateljice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pozdravila pomoćnica za djelatnost središnje knjižnice Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. Dijana Machala.

Ovogodišnji se Dani medijske pismenosti održavaju pod sloganom Važno je kako se osjećaš s obje strane ekrana te različitim aktivnostima online i uživo stavljaju naglasak na temu o utjecaju medija i medijskih sadržaja na mentalno zdravlje djece i mladih.

 „Ministarstvo znanosti i obrazovanja snažno podupire Dane medijske pismenosti koji su važna podrška djeci i mladima da steknu kompetencije koje će im omogućiti da se nose s izazovima koje donose suvremeni mediji. Dani medijske pismenosti, posebno edukacijski materijali koji se prigodno pripremaju, kvalitetno su polazište za rad s učenicima te važan projekt koji doprinosi unaprjeđivanju medijske pismenosti u osnovnim i srednjim školama”, izjavio je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

„Medijska pismenost ne smije se ograničiti samo na učenje o tehnologijama, već ju je potrebno usmjeriti na stjecanje vještina kritičkoga razmišljanja potrebnoga za prosudbu i analizu medijskoga sadržaja i korištenja brojnih digitalnih platformi. Potrebno je sustavno raditi na podizanju javne svijesti o važnosti medijske pismenosti, posebno u okruženju brojnih dezinformacija u pandemijsko vrijeme, povećanome opsegu internetskoga sadržaja koji uključuje govor mržnje, poticanje na nasilje ili mržnju i sl. Stoga je kontinuirano ulaganje u medijsko obrazovanje važno za naše društvo“, naglasio je državni tajnik Krešimir Partl.

Kako bi se poduprlo djecu i mlade da se bolje nose s izazovima koje donose suvremeni mediji, i ove su godine u sklopu Dana medijske pismenosti pripremljeni edukativni materijali na kojima su radili brojni stručnjaci, a namijenjeni su provođenju radionica u školama i razgovoru s djecom i mladima kod kuće. Tako se ovogodišnji edukativni materijali bave utjecajem društvenih mreža na mentalno zdravlje i samopoštovanje te utjecajem influencera, dezinformacijama i sigurnosti na internetu te razvojem kritičkoga mišljenja. Videolekcije i obrazovni materijali bit će dostupni na portalu medijskapismenost.hr, a na temelju njih mogu se organizirati sati medijske pismenosti te radionice u vrtićima, osnovnim i srednjim školama uživo ili u sklopu online nastave. Edukativni materijali nastali u sklopu prethodnih Dana medijske pismenosti dosad su s portala preuzeti više od 360 000 puta, što pokazuje veliku potrebu i zanimanje za edukacijom o temama povezanima s medijskom pismenošću.

„Vjerujem da je sada svima zaista jasno – medijska pismenost možda je i ključna vještina za život u moderno doba, obilježen digitalnim medijima i stalnim razvojem tehnologije. Samo ako smo medijski pismeni, u obilju informacija pronaći ćemo one koje su vjerodostojne i točne, uočiti i zaštiti se od dezinformacija, sačuvati svoju privatnost i podatke te odgovorno i sigurno koristiti društvene mreže. Nove digitalne i komunikacijske platforme donose mnoge koristi, ali sada znamo da mogu nanijeti i ozbiljnu štetu, pa i narušiti mentalno zdravlje. Stoga samo sustavan, sveobuhvatan i uporan pristup osnaživanju građana može donijeti rezultate na dobrobit svakoga pojedinca i društva u cjelini“, istaknuo je tom prilikom zamjenik predsjednika Vijeća za elektroničke medije Robert Tomljenović.

„U vremenima pandemije svi, a posebno djeca i mladi, mnogo vremena provode online i susreću se s različitim sadržajem i brojnim informacijama. Sve više djece i mladih bori se s problemima mentalnoga zdravlja i teško se odlučuju o tome razgovarati s roditeljima, učiteljima i drugim odraslim osobama od povjerenja u svojoj okolini. Iznimno je važno da djeca i mladi otvoreno razgovaraju o tome kako se zaista osjećaju jer neki od njih nam govore da im se ponekad čini da je važnije izgledaju li sretno na svojim objavama na društvenim mrežama nego jesu li uistinu sretni. Jednako je važno i da odrasli pokušaju razumjeti online živote djece i mladih te da budu otvoreni za razgovor bez osuđivanja kako bi im na bolji način mogli biti podrška u ovim izazovnim vremenima“, riječi su predstojnice Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regine M. Castillo.

U sklopu Dana medijske pismenosti održava se i filmski natječaj za osnovnoškolce i srednjoškolce koji Agencija za elektroničke medije i UNICEF organiziraju u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom. Tema je natječaja Mediji i moji osjećaji, a rok je za prijavu 15. svibnja 2021. godine.

Dane medijske pismenosti možete pratite na portalu medijskapismenost.hr i na stranici medijskepismenosti.hr na Facebooku.