Dani makedonske književnosti u Hrvatskoj

Objavljeno 2.10.2015.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u suradnji s Nacionalnom i sveučilišnom bibliotekom „Sv. Kliment Ohridski” organizira 5. i 6. listopada 2015. godine Dane makedonske književnosti u Hrvatskoj. U sklopu manifestacije Dani makedonske književnosti u Hrvatskoj održat će se izložba i okrugli stol.

U ponedjeljak, 5. listopada, u 12 sati, u predvorju Knjižnice, otvorit će se izložba pod nazivom Makedonska književnost na hrvatskome. Na izložbi će biti predstavljena djela makedonskih autora prevedenih na hrvatski jezik i objavljenih u Republici Hrvatskoj od 1991. godine do danas. Osim književnih djela, bit će izložene i književne kritike, teorije književnosti i antologije te čitanke. Izložba će biti otvorena do 9. listopada 2015. godine.

Okrugli stol pod nazivom Prijevodi makedonske književnosti na hrvatski jezik i kulturna suradnja dviju zemalja održat će se 6. listopada, u 11 sati, u dvorani na polukatu Knjižnice. Na okruglome stolu pisci, prevoditelji i nakladnici iz Republike Makedonije i Republike Hrvatske moći će podrobnije raspravljati o mogućnostima suradnje.

Kulturna suradnja Republike Makedonije i Republike Hrvatske trajno se razvija i produbljuje, što pridonosi boljemu poznavanju makedonske književnosti u Hrvatskoj.

U studenome 2014. godine, u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci „Sv. Kliment Ohridski” održana je dvodnevna manifestacija Dani hrvatske književnosti u Makedoniji, na kojoj se izložbom, književnim susretom te tribinom predstavilo stvaralaštvo hrvatskih književnika. Tom je prilikom dugogodišnja uspješna suradnja ovih dviju nacionalnih knjižnica potvrđena potpisivanjem sporazuma. Ove će se godine manifestacijom Dani makedonske književnosti u Hrvatskoj 5. i 6. listopada 2015. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu predstaviti stvaralaštvo književnika iz Makedonije.