Dani europske baštine 2016.

Objavljeno 29.9.2016.

Europa tijekom rujna i listopada tradicionalno obilježava manifestaciju Dani europske baštine, kojom se predstavlja bogata i raznolika kulturna baština naroda europskoga kontinenta. U sklopu manifestacije organiziraju se izložbe, javna izlaganja, okrugli stolovi, posjeti različitim lokalitetima, kao i druga događanja.

Tema je ovogodišnje manifestacije Baština i zajednice, kojom se želi istaknuti sinergija između baštine i njezinih sudionika, kao i njihov doprinos u oblikovanju zajedničke budućnosti, a koju je prihvatila većina zemalja Vijeća Europe.

Dani europske baštine 2016. u Hrvatskoj se održavaju od 20. rujna do 26. listopada.

Službeno otvorenje središnje izložbe Lokalne zajednice kao čuvari baštine održano je 20. rujna 2016. godine u Muzeju Mimara. Izložbom će se predstaviti zalaganje lokalnih zajednica i različitih udruženja građana u provođenju projekata očuvanja kulturne i s njom usko povezane prirodne baštine, čime se osigurava dugoročan i održiv razvoj pojedinih područja.
Predstavljeni primjeri dobre prakse očuvanja tradicijskih znanja i umijeća, kao i projekata obnovljenih nepokretnih kulturnih dobara, hrvatski su doprinos zajedničkoj temi manifestacije.

U Muzeju Mimara u utorak, 27. rujna 2016. godine dodijeljena je Nagrada Vicko Andrić, koja je uručena pojedincima za izvanredna postignuća u području zaštite kulturne baštine u Hrvatskoj.

Ove godine u više od 30 naselja širom Hrvatske organizirano je približno 70 izložaba, radionica, predavanja, predstavljanja i drugih sadržaja koji su posvećeni promidžbi i obnovi kulturne baštine te važnosti uključenja zajednice kao jednoga od ključnih suradnika u očuvanju baštine.

U Hrvatskoj je organizacija Dana europske baštine povjerena Upravi za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Program Dana europske baštine 2016. sadrži prikaze o svim prigodnim događanjima, podrobne informacije o lokacijama, nadnevcima i vremenima događanja u Hrvatskoj.

Uključivanjem u obilježavanje ovoga dana članice Europske unije, ali i sve zemlje pristupnice, potvrđuju svoju pripadnost zajedničkomu europskom kulturnom, socijalnomu, političkomu i ekonomskomu identitetu, pri čem se naglašava važnost i posebnost svake pojedinačne nacionalne baštine. Hrvatska se ovoj manifestaciji pridružila 1995. godine proglašenjem posavskoga sela Krapje – selom graditeljske baštine.

Knjižnice, kao baštinske ustanove, prikupljaju, čuvaju, ali i daju na korištenje, brojnu građu koja svjedoči o kulturnoj baštini – lokalnoj i nacionalnoj, kao dijelu europske i svjetske kulturne baštine.