Dan hrvatskih knjižnica 2019.

Objavljeno 11.11.2019.

Dan hrvatskih knjižnica obilježava se 11. studenoga, na dan donošenja prvoga hrvatskog zakona o knjižnicama radi stvaranja bolje vidljivosti knjižnica i knjižničnih djelatnosti te upoznavanja javnosti s poslanjem i ulogom knjižnica. Obilježavanjem ovoga dana želi se istaknuti važnost svih vrsta knjižnica u Hrvatskoj – školskih, narodnih, sveučilišnih i specijalnih.

Svake se godine na Dan hrvatskih knjižnica najboljoj knjižnici dodjeljuje priznanje Knjižnica godine.

Priznanje Knjižnica godine za 2019. godinu bit će dodijeljeno Gradskoj knjižnici Rijeka, dok će ovogodišnji Dan hrvatskih knjižnica biti svečano obilježen u Rijeci u ponedjeljak 11. studenoga 2019. godine.

Priznanje dodjeljuje Hrvatsko knjižničarsko društvo na temelju procjene izvrsnosti prema mjerilima za vrjednovanje propisanima Pravilnikom o dodjeli priznanja Knjižnica godine.

Godišnje priznanje utemeljeno je 2010. godine, a za 2018. godinu priznanje Knjižnica godine dodijeljeno je Gradskoj knjižnici Beli Manastir.

Dan hrvatskih knjižnica središnji je događaj Mjeseca hrvatske knjige čije je ovogodišnje geslo Pronađi svoj ritam – u knjižnici.