Cycling for libraries: Biciklom za knjižnice i u 2015. godini

Objavljeno 17.2.2015.

Godine 2010. nekolicina entuzijastičnih finskih knjižničara došla je na ideju kako bi bilo poticajno raspravu o bitnim pitanjima vezanim za knjižnice i njihovu budućnost iz konteksta raznih konferencija i zatvorenih skupova za knjižničarske stručnjake premjestiti u kontekst jedne duge biciklističke ture. Već sljedeće godine, od 28. svibnja do 7. lipnja 2011., održana je prva takva ‘ne-konferencija’ pod nazivom Cycling for libraries. Pothvat koji je okupio otprilike 80 knjižničara i ljubitelja knjižnica iz Danske, Njemačke, Finske, Švedske, Norveške, Rusije, Latvije, Francuske, Belgije, Kanade i Sjedinjenih Američkih Država započeo je u Kopenhagenu te nakon 9 dana i 650 prijeđenih kilometara uspješno završio u Berlinu.

Najuvjerljiviji su dokaz napretka ove inicijative ture koje su uslijedile – 2012. godine vožena je tura po baltičkim zemljama (Vilnius-Tallinn), u 2013. godini vesela skupina iz Amsterdama zaputila se u Bruxelles, dok su prošle godine knjižničari biciklirali po Francuskoj – od Montpelliera do Lyona. Svakom novom godinom krugu sudionika pridruživali su se entuzijasti iz još većega broja zemalja – Litve, Estonije, Bjelorusije, Ukrajine, Tajvana, Katara, Indije, Ujedinjenoga Kraljevstva, Rumunjske, Srbije i Španjolske.

Ove će se godine tura Cycling for libraries održati od 1. do 10. rujna i prolaziti kroz tri nordijske države – vozit će se iz norveškoga Osla, preko švedskoga Göteborga, do danskoga Aarhusa. Najavljene su i dvije lokalne ture, jednodnevna u američkome Austinu (Teksas) i petodnevna europska tura od Basela do Strasbourga koju organizira francuska udruga Cyclo-biblio.

Program Cycling for libraries organizira međunarodna udruga International Association for Library Advocacy, a podupire ga i krovna svjetska knjižničarska udruga, Međunarodni savez knjižničarskih društava i ustanova (IFLA), kao i cjelokupna europska i svjetska knjižničarska zajednica.

Ovom inicijativom želi se skrenuti pozornost što šire javnosti na važnost knjižnica te njihove građe i usluga za cjelokupno društvo, ali i upozoriti na potrebu njihove prilagodbe suvremenim društvenim tokovima te njihova odgovaranja na nove izazove i potrebe i korisnika knjižnica i čitavoga društva. Uviđajući kako svaki društveni problem zapravo nastaje kao posljedica neke vrste nedostatka informacija, predstavnici inicijative Cycling for libraries zagovaraju knjižnice kao ustanove čije je djelovanje u području upoznavanja svojih korisnika i što većega dijela javnosti s novim tehnologijama i mogućnostima suvremenoga društva nužno za funkcioniranje toga istog društva – „društva znanja“ i „informacijskoga društva“. Začetnici ovoga programa ustrajni su u naglašavanju potrebe za uvođenjem značajnih promjena u djelovanje knjižnica koje će dovesti do njihova još aktivnijega uključivanja u otvorena društvena pitanja.