Crteži iz Grafičke zbirke NSK izloženi u sklopu retrospektivne izložbe Vladimira Becića u Galeriji Klovićevi dvori

Objavljeno 7.1.2019.

U Galeriji Klovićevi dvori 6. prosinca 2018. godine otvorena je retrospektivna izložba hrvatskog slikara Vladimira Becića u sklopu koje su izložena i Becićeva djela koja se čuvaju u Grafičkoj zbirci Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Sve do 10. ožujka 2019. godine posjetitelji ove izložbe imat će priliku pobliže se upoznati s vrijednim djelima ovog utjecajnog hrvatskog slikara iz razdoblja prve polovice 20. stoljeća.

Autori izložbe, akademik Zvonko Maković i kustosica Galerije Iva Sudec Andreis, željeli su skrenuti pozornost na potrebu boljeg i šireg prepoznavanja istaknutog mjesta i uloge Becića u postavljanju temelja moderne hrvatske umjetnosti te predstaviti njegova tek nedavno pronađena djela, kao i slike dosad nepoznate javnosti. Jedna od takvih slika je i naslovna slika izložbe, Sestra i dva brata (1920.), koja svojim svojstvima odskače od ostatka slikarske produkcije u Hrvatskoj u prvim desetljećima 20. stoljeća te otkriva Becićevu otvorenost drugim utjecajima u razdoblju snažne obilježenosti hrvatskog slikarstva ekspresionizmom.

Među otprilike 150 djela iz dvadesetak nacionalnih i inozemnih baštinskih ustanova i privatnih zbirki izložena su i dva Becićeva crteža koja se čuvaju u Grafičkoj Zbirci NSK, Akt s leđa i Žena pri toaleti, a dio njegovog opusa posebno predstavljen u sklopu izložbe su djela nastala između 1916. do 1918. godine, kada je Becić za pariški časopis L’Ilustration djelovao kao ratni slikar i izvjestitelj s balkanskog područja. Osobito zanimljiv dio postava čine izlošci dokumentarne naravi, fotografije iz obiteljske ostavštine te osobni predmeti koji živopisno svjedoče o Becićevom životu i radu.