„Codex Gigas“ – najveći srednjovjekovni oslikani rukopis

Objavljeno 12.10.2018.

Blog Open Culture objavio je članak o Codexu Gigasu (lat. golema knjiga), najvećem srednjovjekovnom oslikanom rukopisu na svijetu. Codex je visok više od 90 centimetara, širok 49 centimetra, debeo više od 22 centimetra, težak gotovo 75 kilograma, a sačinjen je od koža 160 magaraca.

U svojem izvornom izdanju rukopis se sastojao od 320 listova, no deset listova u nekom je trenutku izrezano. Nije poznato tko je, niti zašto izrezao stranice. Prema nekim izvorima, te stranice sadržavale su molitvu Vragu, iako stručnjaci pretpostavljaju da je izglednije se njihov sadržaj odnosio na pravila za samostanski život benediktinaca, reda kojem se pripisuje nastanak ovog rukopisa.

Prema legendi prenesenoj usmenom predajom, autor je knjige benediktinac iz češkog samostana koji je bio osuđen na smrt zbog kršenja zavjeta. Kako bi se spasio, redovnik je rekao da će u jednoj noći napisati knjigu koja će sadržavati sve ljudsko znanje i hvaliti samostan. U slučaju uspješnog ispunjenja ovog nauma bio bi pošteđen osude.

Kako se približavala ponoć, shvatio je da zadatak neće moći završiti u jednoj noći te se za pomoć obratio Vragu, zauzvrat mu ponudivši svoju dušu. Izvor nadahnuća za ovu legendu nedvojbeno je crtež Vraga u boji koji zauzima gotovo polovicu 577. stranice, a kojeg je redovnik, prema istoj legendi, morao dodati u rukopis kao znak zahvalnosti Vragu te zbog kojeg je Codex Gigas ujedno poznat i kao Vražja biblija.

Codex Gigas napisan je u 12. stoljeću u Bohemiji, današnjoj Češkoj. Njegov stvarni autor nije poznat, međutim, na temelju ujednačenosti rukopisa kojim je pisan, smatra se da ga je uistinu napisala jedna osoba, i to čitavog odjednom. Istraživanjem koje je provelo društvo National Geographic došlo se do zaključka kako bi jednoj osobi trebalo pet godina samo da ispiše rukopis, dok bi za oslikavanje bilo potrebno dodatnih 20 godina.

Sadržaj knjige također je neobičan. Codex se sastoji od Biblije na latinskom, Židovskih starina Josipa Flavija, Podrijetla riječi ili etimologija Izidora Seviljskog, medicinskih tekstova te Češke kronike Kuzme Praškog.

Na kraju Tridesetogodišnjeg rata 1648. godine Codex Gigas prenesen je iz Češke u Švedsku kao ratni plijen i danas se nalazi u Nacionalnoj knjižnici Švedske. U cijelosti je digitaliziran i može mu se pristupiti na mrežnom mjestu Knjižnice, a uz kratku povijest Codexa dostupan je i popis njegovih najzanimljivijih dijelova.