BookCrossing

Objavljeno 4.1.2012.

BookCrossing je virtualni pokret nastao u Sjedinjenim Američkim Državama 2001. godine, kada je pokrenuta internetska stranica bookcrossing.com. Načelo je BookCrossinga da knjige moraju biti slobodne, a ne zarobljene na policama. Poklonici ovog pokreta diljem svijeta ostavljaju knjige koje prolaznici mogu ponijeti, pročitati, a onda negdje ostaviti za novog čitatelja.
Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, u sklopu Tjedna razmjene knjiga/BookCrossing Week, u travnju 2011. godine, prva je u Hrvatskoj predstavila BookCrossing koji je kao načelo posudbe/čitanja/povrata knjiga već bio poznat dijelu hrvatske javnosti.
Zahvaljujući programu BookCrossing u hrvatskim sveučilišnim knjižnicama, stalna mjesta predviđena za BookCrossing više neće postojati samo u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu već i u drugim sveučilišnim knjižnicama u Hrvatskoj.

PRAVILA BOOKCROSSINGA:
• u knjižnici se nalaze posebno označena mjesta na kojima korisnici, ali i cjelokupna zainteresirana javnost, mogu ostavljati knjige koje žele podijeliti s drugima te, također, uzeti neke knjige koje bi i sami voljeli pročitati
• vlasnik knjige u knjigu lijepi naljepnicu koja je dostupna na postoljima, čime potvrđuje da knjiga ulazi u BookCrossing
• nakon čitanja knjiga se vraća u knjižnicu na mjesto označeno kao mjesto razmjene ili se prosljeđuje dalje nekomu koji bi je volio pročitati.
Ako imate neku knjigu koju biste voljeli podijeliti s drugima, donesite je u neku od navedenih knjižnica i uključite je u program BookCrossing.

Informacije o međunarodnoj usluzi BookCrossing.