Blago Ivana Mažuranića u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu

Objavljeno 3.11.2014.

Izložba nazvana Blago Ivana Mažuranića u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu bit će otvorena u utorak, 4. studenoga u 12 sati, a posjetitelji će je moći razgledati do 8. studenoga 2014. godine.

Izložba je postavljena u povodu obilježavanja 200. obljetnice rođenja Ivana Mažuranića, hrvatskoga književnika, bana i jezikoslovca, pod pokroviteljstvom Hrvatskoga povjerenstva za UNESCO. Njome se želi pokazati koliko je Ivan Mažuranić, osim državničke uloge, djelovao na hrvatsku kulturu, a taj se utjecaj osjeća i danas. Mažuranić je svojim djelima ostavio traga u književnosti ponajprije time što je napisao nadopunu Gundulićeva Osmana, kao i pisanjem svojega najpoznatijeg djela Smrt Smail-age Čengića.

Iz toga se razloga izložba sastoji od vrjednijih Mažuranićevih rukopisa koji se čuvaju u Zbirci rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, među kojima je i nadopuna Osmana, kao i najranija izdanja Smrti Smail-age Čengića, te prijevodi spomenutoga djela na brojne jezike, kao što su mađarski, armenski, češki, poljski, ruski, albanski, njemački, engleski, španjolski, talijanski, švedski, latinski, esperanto i dr.

Posredno je ostavio utjecaja u glazbi, ali i u likovnoj umjetnosti. Njegovi su radovi bili inspiracija skladateljima i glazbenicima prilikom komponiranja, a među one koji su skladali inspirirani djelima Mažuranića, ubraja se i hrvatski skladatelj Jakov Gotovac.

Njegov utjecaj na likovne umjetnike vidljiv je u grafičkoj mapi Sjaj baštine : Hommage à Ivan Mažuranić : 1814. – 1890. koja je objavljena 1990. u povodu stote obljetnice Mažuranićeve smrti.

Na izložbi će se moći vidjeti glazbena i likovna djela koja su inspirirana radovima Ivana Mažuranića.

Hrvatskomu književniku, banu i jezikoslovcu Ivanu Mažuraniću posvećen je i novi članak na Blogu NSK.