Biciklijada Europskoga dokumentacijskog centra NSK u povodu Europskoga tjedna sporta

Objavljeno 23.9.2019.

Europski dokumentacijski centar Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu priključuje se 24. rujna 2019. godine od 10 do 12 sati aktivnostima obilježavanja Europskoga tjedna sporta organiziranjem biciklijade u kojoj sudjeluju knjižničari, korisnici knjižnica i građani.

Na poticaj Europskoga dokumentacijskog centra Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a u suradnji s europskim dokumentacijskim centrima u Zagrebu (Europski dokumentacijski centar, Knjižnica Ekonomskoga fakulteta – Zagreb i Europski dokumentacijski centar IRMO Zagreb), Predstavništvom Europske komisije u Republici Hrvatskoj i Središnjim državnim uredom za šport, kao i biciklistima Zagrebačkoga knjižničarskog društva (ZKD Biciklisti), organizira se biciklistička tura koja bi započela ispred Kuće Europe i obuhvatila europske dokumentacijske centre u Zagrebu.

Predviđeno je  da obilazak europskih dokumentacijskih centara bude organiziran kratkim zaustavljanjem ispred lokacija svakoga od centara. Europski dokumentacijski centar Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu bit će zadnja točka ture kako bi se u prostoru Knjižnice održalo završno događanje te se time i simbolički najavilo predsjedanje Republike Hrvatske Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine, koje će se odvijati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Svrha je biciklijade promicati geslo kampanje Europskoga tjedna sporta #BeActive među knjižničarima, članovima akademske zajednice i široj javnosti te ih tako potaknuti na tjelesnu aktivnost i upoznati ih s radom centara i mogućnostima koje se nude. Kao pratnja biciklijadi pridružit će se i policajci na biciklima Policijske uprave zagrebačke, čime se želi povezati policiju, građane i ustanove koje sudjeluju u organizaciji  te među širom javnosti promicati i takav način policijske potpore.

Broj je sudionika ograničen, a prijave su moguće preko mrežnoga obrasca. Najniža dobna granica sudionika je 18 godina.