Bibliobath – vodootporne knjige

Objavljeno 16.7.2015.

Vodootporne knjige Bibliobath osmislili su Jasper Jansen i Wing Wang iz Amsterdama kada su shvatili da takve knjige ne postoje, a papir i voda ne idu zajedno.

Volimo dobre knjige, ali ponekad je teško pronaći mir potreban da biste u potpunosti upili djela velikih autora, kao što su Shakespeare i Yeats. Kod nas obično pali kad se opustimo u toploj kadi, ugasimo mobitele i „uronimo“ u neki književni klasik. Ali papir i voda ne idu zajedno, a iPad zaštićen plastičnim omotom jednostavno nije „ono pravo“. Želimo čitati, a ne pecati svako drugo slovo među mjehurićima od sapunice. I zato stvaramo vodootporne inačice velikih djela književnosti, objašnjavaju Jansen i Wang.

Vodootporne knjige izrađuju se od sintetičkoga papira koji je načinjen od polipropilena, u potpunosti vodootpornoga materijala koji se na dodir čini kao pravi papir pri debljini od samo 0,085 milimetara. Proizvod je ekološki jer se za proizvodnju materijala ne siječe drveće, materijal se može reciklirati, a prilikom spaljivanja otpada ne ispušta toksine.

Prvu seriju vodootpornih knjiga čine četiri klasika: kratke priče Marka Twaina, odabrana poezija W. B. Yeatsa, Shakespeareova drama Macbeth i vojna knjiga Umijeće ratovanja kineskoga generala Sun Tzua.