Izložba „Anton Cetín“ u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu

Objavljeno 27.9.2016.

Izložba Anton Cetín bit će otvorena u utorak, 27. rujna u 2016., u 12 sati, u malome predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, u povodu 80. umjetnikova rođendana.

Anton Cetín, hrvatski umjetnik koji više od 40 godina živi i stvara u Kanadi, darovao je Grafičkoj zbirci Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu 80 svojih radova, grafika, crteža i kolaža, kojima je obogatio i upotpunio svoj opus u fondu Zbirke.

Izložba donosi neke od odabranih crteža, grafika i kolaža nastalih u razdoblju od 1962. do 2015. godine. To je opus koji svojim razdobljem i vrstom građe, kao i umjetničkom razinom, predstavlja cjelinu koja se rijetko susreće u mnogim galerijama.

U bogatome umjetničkom djelovanju i likovnome stvaralaštvu Antona Cetína teško možemo razdvojiti grafičara od slikara. Rijetki su umjetnici kod kojih se raskriljuje tako širok raspon metjerskih mogućnosti. U tome stvaralaštvu ne samo da se stapaju nijansirani senzibiliteti različitih medija već se i uzajamno isprepliću i povezuju.

Anton Cetín umjetnik je osebujne slikarske individualnosti i vrlo profinjene estetike. Njegov slikarski put kreće još u doba ranoga djetinjstva. Slijedeći svoj put, dolazi u Pariz, u kojem se rađa lik žene, poslije nazvane Eva, s ili bez ptice. Taj ikonografski motiv i slikarska metafora provlači se čitavim autorovim opusom kao njegova neiscrpna inspiracija i tema koja govori o ženstvu, plodnosti i ljubavi. U njegovu slikarstvu izražena je nadrealistička konotacija.To je slikarstvo bogato likovima krhkih žena, ptica, kuća, svemirskih gradnji i sl., kojima stvara idealan i nestvaran prostor, ukida perspektivu i dubinu te sebi svojstvenom sinestezijom i osjećajnošću razvija kompoziciju u mediju lirskoga. Ne robujući anatomiji i proporciji, njegove su Eve svedene na oblik kojemu senzualnost i lirski ugođaj daje meka, zaobljena i, nadasve, sigurna linija, često korištena kao obrubnica. Ovisno o ugođaju koji želi dočarati, ona je ponekad tanka i nježna poput niti, ili pak široka s vidljivim tragovima kista, naglašavajući intenzitet boje.

Okrenutost unutarnjim, duhovnim preokupacijama udaljuje ga od imitativne umjetnosti i približava asocijativnoj i znakovnoj figuralnosti. Čistoća linije i profinjeni kromatski odnosi boje čine sadržaj likovne forme osobite izražajnosti. Svojim obraćanjem našim osjetilima nastoji doprijeti do unutrašnjih stanja duha i emocija, kao što su sreća, ljubav, radost, bol i sl., te o njima govoriti na svoj jedinstven način.

Izložba će biti otvorena do 7. listopada 2016. godine.