Aarhus i Pafos „Europske prijestolnice kulture“ u 2017. godini

Objavljeno 17.1.2017.

Danski grad Aarhus i ciparski grad Pafos nosit će naslov Europske prijestolnice kulture tijekom 2017. godine.

Program u Aarhusu započinje 21., a u Pafosu 28. siječnja 2017. godine. Oba grada, srednjovjekovni Aarhus i antički Pafos, svojim programima kroz različite oblike umjetnosti predstavljaju stoljeća kulture koja su obilježila njihov razvoj. Uz obilježavanje kulture i umjetnosti, u oba će se grada na različite načine pokušati skrenuti pozornost na socioekonomske probleme s kojima se Europa danas suočava.

Glavna je tema u gradu Aarhusu preispitivanje. Taj će danski grad pokazati kako umjetnost, kultura i kreativni sektor mogu pomoći u preispitivanju i oblikovanju svojih temeljnih društvenih, urbanih, kulturnih i gospodarskih oblika ponašanja te kako pronaći nova rješenja za zajedničke izazove. S druge strane Pafos će obilježiti tema povezivanja kontinenata i premošćivanja kultura. Taj će se cilj ostvariti osvjedočenim multikulturalizmom grada i njegovim specifičnim geografskim položajem koji čini poveznicu između Europe, Bliskoga istoka i sjeverne Afrike.

Kulturna inicijativa Europska prijestolnica kulture pokrenuta je 1985. godine, a do danas su 54 grada nosila spomenuti naslov. Pafos je prvi ciparski grad koji je ponio naslov Europske prijestolnice kulture, Aarhus je drugi grad u Danskoj koji je dobio ovo priznanje, a 1996. godine Kopenhagen je bio Europska prijestolnica kulture.

Gradovi koji nose ovaj prestižan naslov biraju se na temelju kulturnoga programa koji mora imati istaknutu europsku dimenziju, poticati sudjelovanje i aktivno uključivanje građana te pridonositi dugoročnomu razvoju grada. Hrvatska će 2020. godine dobiti svoju prvu Europsku prijestolnice kulture, grad Rijeku.