23. sa(n)jam knjige u Istri

Objavljeno 29.11.2017.

U Puli se od 1. do 10. prosinca 2017. godine u Domu hrvatskih branitelja održava 23. sa(n)jam knjige u Istri.

Ovogodišnji program bavi se trima temama – glavnom temom Intime, Hercegovina koja čita te À propos.

Glavnu temu Intime autori izlažu kroz priče o obiteljima, djetinjstvu i sudbini naroda te osobnih dnevnika.

Tema Hercegovina čita bit će usmjerena na hercegovačke pisce, kao i na promicanje njezine zavičajne umjetnosti. Sudjelovat će i istaknuti umjetnik, akademski slikar i grafičar Safet Zec koji u svojim radovima oslikava pejsaže Počitelja i Hercegovine.

U posebnome programu pod nazivom À propos Sajam će se baviti francuskom i frankofonom književnošću, kulturološki, s naglaskom na temu Francuska viđena očima Afrike, te će predstaviti  autore koji dolaze s toga područja.

Svečano otvorenje 23. sa(n)jam knjige u Istri održat će se 1. prosinca 2017. godine u 12 sati. Nakon svečanoga otvorenja slijedi predstavljanje knjige dr. sc. Jasne Kovačević pod nazivom Narodna knjižnica – središte kulturnog i društvenog života u kojoj sudjeluju Nives Tomašević i Ivica Prtenjača.

U sklopu Sajma posebni programi bit će posvećeni djeci i mladeži, i to Pop lektira za srednjoškolce, koji će doživjeti treće izdanje, i novi program Hop lektira, namijenjen sedmim i osmim razredima osnovne škole, te dječji programi – Piknik sa šunkom, Priče za laku noć i Kolektivno maštanje i ludovanje.

Ove će godine Sajam obogatiti izložba po nazivom Intime građanina P.S. te koncert grupe Zoster.

Pokrovitelji su Sajma Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Pula i Istarska županija, a generalni je pokrovitelj Zagrebačka banka. Donatori su Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica grada Pule, Turistička zajednica istarske županije i Hrvatska elektroprivreda.

Jedinstven i bitan po mnogočem, Sajam svoju najveću posebnost krije u nekonvencionalnome spoju sajma i festivala u priču koju snažno povezuje tematska odrednica, svake godine drukčija i svaki put na pragu suvremenih svjetskih društvenih i kulturnih zbivanja.

Više pojedinosti o Sajmu knjige u Istri.