17. dani specijalnih i visokoškolskih knjižnica

Objavljeno 21.9.2021.

Stručno-znanstveni skup 17. dani specijalnih i visokoškolskih knjižnica održat će se od 30. rujna do 2. listopada 2021. godine u Lovranu u obliku hibridne konferencije pod nazivom Digitalna transformacija i knjižnice u posebnim okolnostima u organizaciji Hrvatskoga knjižničarskog društva. Suorganizatori su Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Sveučilišna knjižnica Rijeka, a pokrovitelj je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Pod nazivom Digitalna transformacija i knjižnice u posebnim okolnostima ovogodišnjim će Skupom biti obuhvaćene sljedeće tematske cjeline:

– Autorsko i srodna prava – nove okolnosti i digitalno okružje

– Kompetencije i vještine knjižničara za rad u digitalnom okružju

– Uloga i položaj knjižnica u digitalnom okružju

– Prostor, usluge i građa knjižnica u digitalnom okružju.

Konferencija Digitalna transformacija i knjižnice u posebnim okolnostima započinje 30. rujna otvorenjem okrugloga stola Uloga knjižničara u pružanju potpore znanstvenicima s obzirom na promjene u načinima znanstvene komunikacije na kojem će sudjelovati dvoje pozvanih izlagača, i to prodekanica za znanost Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Ivana Kunda i voditelj Ureda za istraživanje Sveučilišta u Zagrebu izv. prof. dr. sc. Miroslav Rajter, a u programu otvorenja Konferencije 1. listopada 2021. godine predsjednica Hrvatskoga knjižničnog vijeća prof. dr. sc. Tatjana Aparac Jelušić, predsjednica Američkoga knjižničarskog društva 2018. – 2019. Loida Garcia-Febo te izvanredna profesorica Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. Romana Matanovac Vučković.

Na otvorenju skupa 17. dani specijalnih i visokoškolskih knjižnica 1. listopada 2021. godine pozdravne riječi uputit će glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Ivanka Stričević te predsjednica Hrvatskoga knjižničarskog društva i pomoćnica za djelatnost središnje knjižnice Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. Dijana Machala.

Na Konferenciji će sudjelovati i brojni drugi stručnjaci koje će izlaganjima, radionicama te okruglim stolovima približiti suvremena dostignuća iz područja knjižničarstva i informacijskih znanosti.

Program Konferencije.