Vrijedni pretisci srednjovjekovnoga bjeloruskog tiskara Franciska Skorine darovani NSK

Objavljeno 30.11.2017.

Predstavnici Veleposlanstva Republike Bjelorusije 28. studenoga 2017. godine Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu darovali su djela bjeloruskoga srednjovjekovnog tiskara Franciska Skorine.

Dar je u ime Knjižnice primila glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić, uz nazočnost knjižničarske savjetnice za međunarodnu suradnju NSK Jasenke Zajec.

Izaslanstvo Veleposlanstva Republike Bjelorusije predvodili su viši savjetnik Andrej Jarošin, počasni konzul prof. dr. sc. Vidoje Vujić, asistent počasnoga konzula Juri Korotki i savjetnik počasnoga konzula Milorad Šmitran, uz nazočnost voditeljice Službe za bilateralnu i multilateralnu kulturnu suradnju pri Ministarstvu kulture Doris Kurtov i predstavnika Ministarstva vanjskih i europskih poslova Domagoja Petrušića.

Francisk Skorina prvi je pokrenuo tiskanje knjiga na bjeloruskome jeziku 1517. godine te je bio prvi tiskar među istočnim Slavenima. Važnost njegova djelovanja priznao je i UNESCO uvrštenjem 500. obljetnice pokretanja tiskare u svoj kalendar značajnih obljetnica.

U sklopu obilježavanja 500. obljetnice početka djelovanja tiskare Franciska Skorine Nacionalna knjižnica u Bjelorusiji objavila je pretiske njegovih djela, među kojima se posebno ističe prijevod Biblije na crkvenoslavenski jezik s primjesama bjeloruskoga. U sklopu projekta objavljena je 21 knjiga, uz prijevode i komentare na bjeloruskome, ruskome i engleskome jeziku.

Ovaj je dar bitan poticaj razvoju suradnje između Nacionalne knjižnice u Bjelorusiji i Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, kao i obostrane suradnje između dviju zemalja.