Virtualna izložba „Prošlost i sadašnjost Krke“ predstavljena na svečanoj proslavi rođendana Nacionalnoga parka Krka

Objavljeno 25.1.2017.

Na svečanoj proslavi 32. rođendana Nacionalnoga parka Krka koja je 24. siječnja 2017. godine održana u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ u Šibeniku glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić predstavila je virtualnu izložbu Prošlost i sadašnjost Krke, nastalu na temelju suradnje Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Nacionalnoga parka Krka u sklopu projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku.

„Najljepše vam zahvaljujem što ste me pozvali na ovu svečanu proslavu. Želim ovomu dragulju hrvatske prirodne baštine još puno ovakvih rođendana te da nas i u budućnosti i dalje čini ponosima što živimo u zemlji kojoj on pripada. Mislim da nema ljepšega dara od onoga kojega vam u ime Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu ovom prigodom donosim, a to je virtualna izložba Prošlost i sadašnjost Krke, istaknula je na svečanoj proslavi glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, dodavši kako se zajedno s djelatnicima Knjižnice veseli nastavku suradnje s Nacionalnim parkom Krka i u 2017. godini.

Ravnatelj Nacionalnoga parka Krka mr. sc. Krešimir Šakić tom je prilikom predstavio ostvarenja svoje ustanove u prethodnoj godini, najavio nadolazeće projekte pokrenute s ciljem poboljšanja zaštite, izobrazbe i primanja posjetitelja te izrazio veliko zadovoljstvo suradnjom koja je ostvarena s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu.

U programu svečane proslave rođendana prikazan je i kratki film nastao tehnikom fotografiranja time-lapse. Koristeći 200 tisuća noćnih fotografija Marija Romulića, film prikazuje rijeku Krku te prekrasan krajolik koji je okružuje. Proslava je završena nastupom ženske klape Skradin.

Virtualna izložba Prošlost i sadašnjost Krke izrađena je radi upoznavanja šire javnosti s prošlošću rijeke Krke, njezinim porječjem i djelovanjem Nacionalnoga parka Krka te u svrhu promicanja vrijednosti očuvanja prirodne i kulturne baštine korištenjem digitalizacije i mrežnih tehnologija. Istodobno je za sve željne podrobnijega istraživanja osiguran uvid u digitaliziranu građu na ovu temu iz fonda Knjižnice dostupnu u sklopu portala Digitalne zbirke NSK, kao i u digitaliziranu građu nekolicine drugih ustanova. Virtualna izložba omogućuje korisnicima da na jednome mjestu dobiju pregled ključnih točaka iz povijesti Krke predstavljenih na vremenskoj crti, zajedno sa svim pojedinostima vezanim uz konkretan događaj, osobu, temu ili mjesto.

Znanstvenicima i svim ostalim istraživačima moguć je pristup cjelovitim preslikama knjiga, razglednica, zemljovida i starih hrvatskih novina i časopisa na temu Krke. Posjetitelji izložbe imaju priliku upoznati se i sa suvremenim istraživanjima Krke pregledavanjem novijih stručnih i znanstvenih radova o kulturno-povijesnoj i prirodnoj baštini Krke te preko poveznica na izvore suvremene digitalne baštine.

Kako bi svojim sadržajem obuhvatila što širi krug mogućih posjetitelja, osobito djecu i mlade, izložba uključuje i Zeleni kutak, odjeljak u kojem se nalazi Zelena pitalica – Krka i sadržaji za najmlađe pod nazivom Zelene slikovnice, a tu je i odjeljak Zelene knjižnice, koji izložbu povezuje s projektom Zelene knjižnice za zelenu Hrvatsku, u sklopu kojega je i nastala.