„Važno je sudjelovati!“ – studentske sportske igre u Zagrebu

Objavljeno 18.7.2016.

Više od 5000 studenata s približno 400 sveučilišta iz 45 europskih zemalja okupilo se na trećim Europskim sveučilišnim igrama koje se od 13. do 25. srpnja 2016. godine održavaju u Zagrebu i Rijeci. Studenti će se natjecati u 21 sportu, a ove će se godine održati natjecanja i za studente s invaliditetom. Riječ je o jednome od najvećih sportskih natjecanja koje će po broju sudionika nadmašiti i Četrnaeste svjetske studentske sportske igre – ljetnu univerzijadu koja je u Zagrebu održana od 8. do 19. srpnja 1987. godine.

Za natjecanja u badmintonu, bridžu, golfu, džudu, karateu, košarci, košarci 3 x 3, nogometu, malome nogometu, odbojci, odbojci na pijesku, plivanju, ragbiju 7, rukometu, sportskome penjanju, stolnome tenisu, tenisu, šahu, taekwondou, vaterpolu i veslanju te plivanju i stolnome tenisu za studente s invaliditetom koristit će se 40 sportskih objekata u Zagrebu i 15 u Rijeci.

Osim sportskih natjecanja, na Igrama će biti ponuđeni zabavni, kulturni i obrazovni sadržaji, a oni su prigoda da se Zagreb potvrdi kao europsko kulturno, povijesno i znanstveno središte.

Uz hrčka Hrkija, maskotu ovogodišnjih Europskih sveučilišnih igara čije je geslo Važno je sudjelovati!, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu predstavlja simbole ljetne univerzijade održane u Zagrebu 1987. godine koji se na plakatima čuvaju u fondu Grafičke zbirke Nacionalne sveučilišne knjižnice u Zagrebu.