Uz Festu svetoga Vlaha

Objavljeno 3.2.2017.

Tisuću ljeta taj sveti starac
u moćnoj ruci drži naš grad,
on je naš svetac-zaštitnik, parac
spasitelj naš i nekoć i sad.

(Luko Paljetak)

Uz Dan svetoga Vlaha 3. veljače, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu pridružuje se obilježavanju Feste svetoga Vlaha odabirom digitaliziranih razglednica s motivima crkve svetoga Vlaha koje se čuvaju u Grafičkoj zbirci Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Sveti Vlaho (Blaž) je biskup, mučenik, liječnik te prijatelj siromaha i bolesnika. Naziv Blaž dolazi od prilagodbe latinske inačice imena (Blasius), a dubrovački naziv Vlaho nastao je od grčke riječi Vlasios.

Štovanje svetoga Vlaha ostalo je nepromijenjeno tijekom turbulentne dubrovačke povijesti, a zaštita trajna. U ime svetoga Vlaha donosili su se zakoni, kovali se novci s njegovim likom, pod njegovom zastavom plovili su brodovi, njegovi kipovi bdiju na zidinama nad svakim putnikom i došljakom, a njegove slike nalaze se u kućama i sprječavaju mnoge nedaće.

Festa svetoga Vlaha, zaštitnika Dubrovnika, UNESCO-va je nematerijalna svjetska baština u Hrvatskoj koja, kao proslava njegova blagdana, neprekidno traje od 972. godine do danas. Svake godine okupi velik broj hrvatskih i stranih gostiju te je zasigurno najbitniji crkveno-svjetovni događaj mjesnoga stanovništva, ali i jedinstvena turistička atrakcija.

Osim u Dubrovniku, taj se svetac štuje i u Zagrebu. Tomu svjedoči velebna crkva svetoga Blaža arhitekta Viktora Kovačića, jedno od najvrjednijih ostvarenja sakralne arhitekture s početka 20. stoljeća.

Ove se godine slavi 1045. Festa sv. Vlaha, prigodom koje je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić poslao proglas te poruku svim štovateljima svetoga Vlaha. U poruci naglašava važnost milosrđa te uzajamne solidarnosti, posebno prema osobama starije životne dobi koje su često zanemarene ili marginalizirane u društvu. U proglasu upućenomu svekolikom puku Grada, biskupije, domovine,  svijeta  i štovateljima sv. Vlaha pozivaju se svi Parčevi štovatelji na proslavu zaštitnika Dubrovnika i Dubrovačke biskupije. Proglas, uz dubrovačkoga biskupa mons. Matu Uzinića, potpisuju ovogodišnji festanjuli, odnosno svetkovnici Feste, kapetan Luko Šoletić, zanatlija Vlaho Violić i rektor crkve sv. Vlaha mons. Toma Lučić.

Program Feste sv. Vlaha dostupan je na stranicama Glas grada.