Uz 60. obljetnicu smrti Marije Jurić Zagorke

Objavljeno 30.11.2017.

Na današnji dan prije 60 godina, 30. studenoga 1957. godine oči je zaklopila vjerojatno najčitanija i najomiljenija spisateljica s naših prostora i prva hrvatska profesionalna novinarka Marija Jurić Zagorka. Nova čitanja ove dive hrvatske popularne književnosti i patuljaste amazonke hrvatskoga feminizma, kako ju je prozvala Lidija Sklevicky u svojoj knjizi Konji, žene, ratovi, dovela su zadnjih desetljeća do velika zanimanja za njezin život i rad, prvoga ili ponovnoga objavljivanja njezinih brojnih djela, kao i ulaska njezina lika, različitim aktivnostima, u turističku ponudu hrvatske metropole.

Na retcima Zagorkinih popularnih romana stasali su naraštaji hrvatskih čitatelja. Nije stoga neobično da je njezino posljednje počivalište, u arkadama zaslužnih građana zagrebačkoga Mirogoja, uvijek okićeno cvijećem.

Mali doprinos uspomeni na njezino djelo najnoviji je članak na Blogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, tematski vezan uz jedan od njezinih manje poznatih romana, koji je tek nedavno prvi put objavljen kao knjiga Tozuki.

Izvor naslovne fotografije.