U tijeku su prijave za Noć knjige 2019.

Objavljeno 22.3.2019.

U utorak 23. travnja 2019. godine održat će se osma Noć knjige, manifestacija kojom se nastoji dati kreativan poticaj čitanju, promidžbi knjige te razgovoru o njezinu položaju i vrijednosti u suvremenu društvu. Povod za to pružaju Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dan hrvatske knjige (22. travnja).

Kao i prethodnih godina, na dan manifestacije, u dnevnim ili večernjim satima, u knjižarama, antikvarijatima, svim vrstama knjižnica, različitim ustanovama te u svim zainteresiranim prostorima organizirat će se različita događanja, i to predstavljanja knjiga, javna čitanja, druženja s autorima, radionice i sl., kako bi nas ljubav prema knjizi međusobno povezala u njezinu slavljenju i promicanju.

Svi koji planiraju događanja u Noći knjige 2019. mogu ih prijaviti do 29. ožujka 2019. godine preko prijavnice dostupne na mrežnoj stranici Noći knjige. Nakon toga roka i dalje će biti moguće prijavljivati programe i akcije, ali organizatori neće moći jamčiti da će na vrijeme dobiti promidžbene materijale.

U Noći knjige 2019. organizatori pozivaju da se posebna pozornost posveti temi Omiljeni likovi i junaci iz svijeta knjige i stripa. Povod za promišljanje o našim najdražim izmišljenim likovima i herojima pruža nam niz obljetnica koje brojimo u ovoj godini, i to 180. obljetnica objavljivanja romana Junak našeg doba, 80. obljetnica objavljivanja Marvelovih stripova, 50. obljetnica objavljivanja Alana Forda, 90. obljetnica prve pojave Popaja, 50. obljetnica rođenja, 20. obljetnica smrti Edvina Biukovića i dr. Prilika je to da se prisjetimo knjiških likova koji su nam bili bitni, s kojima smo se mogli poistovjetiti, likova s kojima smo odrastali, putovali i otkrivali nepoznate krajeve, rješavali najteže zadaće, dokazivali se na testu hrabrosti, domišljatosti i upornosti. Istražujemo kako su nas nadahnjivali te oblikovali naše živote. Pitamo se zašto su nam književni likovi bitni i kako nam fikcija pomaže da se nosimo s izazovima stvarnoga svijeta. Ovogodišnja tema prilika je i za međugeneracijska druženja i plodan dijalog.

S obzirom na to da će ovogodišnja Noć knjige 2019. održavati u vrijeme školskih praznika, za mlade entuzijaste organiziran je poseban nagradni natječaj Koji si ti lik?!, kojim se žele istražiti složeni odnosi između nestvarnoga i stvarnoga svijeta. Pravo sudjelovanja imaju svi učenici osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj, a provoditelji su natječaja stručni suradnici – školski knjižničari.

Organizatori su Noći knjige Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info te Hrvatska udruga školskih knjižničara.