U spomen na Veseljka Velčića, bivšega ravnatelja NSK

Objavljeno 23.7.2018.

Dana 12. srpnja 2018. godine napustio nas je Veseljko Velčić, ugledni hrvatski društveni i kulturni djelatnik, bivši ravnatelj Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Rođen je u Mošćenicama 5. srpnja 1923. godine. Gimnaziju je završio u Varaždinu, a studij romanistike na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radio je kao urednik na Radio Zagrebu, animator kulture i andragog na Radničkome sveučilištu „Moša Pijade“, gdje je poslije bio i direktor Zavoda za andragogiju. Od 1967. do 1977. godine aktivno se bavio politikom, među ostalim i kao ministar kulture.

Na mjesto dužnosti direktora tadašnje Nacionalne i sveučilišne biblioteke stupio je 1. studenoga 1977. godine. Njegov je mandat ostao zapamćen po pokretanju mnoštva akcija za modernizaciju Knjižnice, kao i općenito knjižničarstva u tadašnjoj državi. Bio je začetnik nove organizacije rada NSB-a, proširenja njezinih postojećih i uvođenja novih funkcija. Za vrijeme njegova mandata Knjižnica je, prva u tadašnjoj Jugoslaviji, uvela računalnu obradu kataloških i bibliografskih podataka. Zaslužan je i za oživljavanje rada na nacionalnoj bibliografiji, pokrenuo je projekt na objavljivanju Građe za hrvatsku retrospektivnu bibliografiju. Povećavajući uloge i vrijednost središnje hrvatske knjižnice, ishodio je i znatno povećanje njezinih djelatnika. Osobit doprinos dao je izgradnji nove, današnje zgrade Knjižnice, prvo kao ministar, a poslije kao ravnatelj ove ustanove. Ravnateljem je bio gotovo osam godina, do travnja 1985. godine.

Veseljko Velčić nastavio je suradnju s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu i dugo nakon svojega odlaska u mirovinu. Posljednji projekt kojemu je svojom snagom i entuzijazmom udahnuo život bila je manifestacija i istoimena izložba Perunu u pohode, svečano predstavljena u Knjižnici 2014. godine.