U spomen na pisca našega djetinjstva

Objavljeno 21.7.2017.

Bila jednom
 jedna plava.
 Plava kao trava,
 plava kao krava,
 plava kao griva lava.
 Plava kao vrabac
 plava kao žabac
 plava kao stol što spava.
 Plava, plava
 plava poput mrava,
 plava kao tava,
 plava kao crna kava.
 Plava kao cvrčak,
 plava kao hrčak,
 plava kao mutna Sava...

(Bila jednom jedna plava)

Bila jednom jedna plava, Šarabara, Prsluk pucam, Zapisi odrasloga limača, djela su uz koja smo odrastali. Zato uzmite knjigu u ruke i oživite sjećanja na Paju Kanižaja, kao i na nesputani svijet dječje igre.

Hrvatski književnik Pavao Pajo Kanižaj rođen je 22. srpnja 1939. godine u Đelekovcu pokraj Koprivnice. Nakon završene mature budući književnik odlazi iz Koprivnice u Zagreb.
U Zagrebu je diplomirao na Filozofskome fakultetu, a poslije je bio glavni urednik satirično-humorističnih časopisa Paradoks i Žalac. Uređivao je i humorističku rubriku u Studenskome listu, Vjesniku, Večernjem listu, a na Hrvatskoj televiziji uređivao je zabavne i humoristične emisije za djecu. Za književni rad nagrađen je književnim nagradama, uključujući nagrade za dječju književnost Ivana Brlić Mažuranić i Grigor Vitez te za humoristično-satiričko stvaralaštvo Zlatno Kerempuhovo pero i Zlatna sirena. Osvojio je prvu nagradu na Međunarodnome festivalu humora u Italiji i nagradu za haiku u Japanu. Grad Koprivnica dodijelio mu je nagradu za životno djelo.

Osim toga, podario je hrvatskoj mladeži i odraslima niz knjiga romana, slikovnica, kazališnih komada, televizijskih emisija, crtanih filmova i dr.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu čuva vrijedan dio književne ostavštine Paje Kanižaja.

Pisac našega djetinjstva Pajo Kanižaj preminuo je 4. studenoga 2015. godine.

Zahvaljujući limačima, imam veliku povlasticu da sam mlađi od svoje osobne iskaznice. To i djeca vrlo često osjete kad se s njima sretnem. Tako su mi jednom prije podosta godina počela govoriti Pajo i tikati me, na što je direktorica zarežala: „Nije on za tebe Pajo, već drug Kanižaj“, a ja sam joj vratio: ‘Djeco, za vas sam ja i dalje Pajo, a za vas, drugarice, gospodin Kanižaj…’“

(Pajo Kanižaj)