U sjećanje na fra Bonaventuru Dudu (1924. – 2017.)

Objavljeno 4.8.2017.

U četvrtak, 3. kolovoza 2017. godine, u 94. godini preminuo je fra Bonaventura Duda, teolog, bibličar, pjesnik, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda.

Roko (Bonaventura) Duda rođen je u Rijeci 14. siječnja 1924. godine. U franjevački red stupio je 1941., a studij je završio na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Poslijediplomske studije polazio je u Rimu na Franjevačkom sveučilištu Antonianum te na Papinskome biblijskom institutu. Uz svoje brojne zadaće i pastirske dužnosti, bio je redoviti profesor, a onda i dekan zagrebačkoga Katoličkoga bogoslovnog fakulteta.

Naslijeđe omiljenoga hrvatskog fratra i propovjednika duhovno je, znanstveno i kulturno. Jedan od njegovih najvećih doprinosa hrvatskome kulturnom biću rad je na tzv. Zagrebačkoj Bibliji, objavljenoj 1968. godine u izdanju nakladničke kuće Stvarnost. Izdanje Biblije koje je bilo objavljeno u 60 000 primjeraka ubrzo je rasprodano. Do danas Zagrebačka Biblija otisnuta je u 400 000 primjeraka u dvadeset izdanja Kršćanske sadašnjosti, koja je otkupila prava na njezino izdavanje.

Rad na pripremi Zagrebačke Biblije nije bio samo veliki kulturni pothvat, već i lijep primjer suradnje uglednih teologa i književnika. Upravo je Bonaventura Duda predložio da se u rad na četvrtome prijevodu Biblije na hrvatski jezik uključe i „ljudi od pera“. Glavni urednici ovoga izdanja bili su fra Bonaventura i Jure Kaštelan, a izvršni urednici književnik Josip Tabak i bibličar Jerko Fućak. Drugi književnici koji su sudjelovali u njezinu izdavanju bili su Branko Brusar, Olinko Delorko, Filibert Gass, Marko Grčić, Stjepan Hosu, Božo Kukolja, Tomislav Ladan, Nikola Milićević, Zvonimir Mrkonjić, Ante Sekulić, Nikola Šop i Ton Smerdel.

Između ostalog, fra Bonaventura Duda pokrenuo je i list Glas s koncila, iz kojega će nastati današnji istoimeni katolički tjednik. S fra Jerkom Marijanom Fućkom preveo je Novi zavjet, a sudjelovao je i u osnivanju nakladničke kuće Kršćanska sadašnjost.

Prijevodima s latinskoga, hebrejskoga, aramejskoga i grčkog jezika značajno je utjecao na pozitivan razvoj hrvatske književnosti i kulture.

Dobitnik je niza domaćih i stranih nagrada i priznanja. Republika Hrvatska odlikovala ga je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, a Institut društvenih znanosti Ivo Pilar znanstvenom nagradom Annales Pilar. Kardinal Bozanić uručio mu je i najviše priznanje Katoličke crkve Pro Ecclesia et Pontifice. Dobitnik je Nagrade Grada Zagreba za životno djelo te Nagrade Grada Rijeke za životno djelo. Hrvatska radiotelevizija snimila je o njemu dokumentarni film Manji brat fra Bonaventura Duda.

Bonaventura Duda možda je i najugledniji franjevac s naših prostora. Poliglot enciklopedijskoga znanja, a opet skroman, nenametljiv, duboko promišljen i duhovan, većinu svojega pastirskog života proveo je u Franjevačkom samostanu sv. Franje na Kaptolu u Zagrebu.